Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Правила при сушенето на гъби

Правила при сушенето на гъби

редакция:
Нина НордНина Норд
Джедай
825
Сушени гъби
Двустенна термочаша за кафе и чай - 220 мл-19%
Качество без компромис:
Двустенна термочаша за кафе и чай - 220 мл
16.00 лв.
12.96 лв.

Изключително приятно е човек да се разходи из гората и да се върне с кошница, пълна с гъби. А за да запазите аромата на тези горски жители дълго време, има някои трикове.

Така и през зимата ще можете да се насладите на наситения дъх на гъбите, които ще ухаят като току-що набрани. За тази цел те трябва да се изсушат добре.

Един от начините за сушене е всяка гъбка да бъде прободена с игла, в която има конец. Така се получава дълъг наниз от предварително изчистени гъби. Те обаче не се мият, а само се изчистват от боклуците и се изрязват прекалено повредените места.

Гъбите не се нанизват цели, а нарязани на филийки, които не са прекалено тънки, но в никакъв случай не са и дебели. Така могат да се изсушат равномерно.

Нанизването трябва да се направи така, че гъбите да не се докосват една друга и между тях да циркулира въздух. Намерете удобно място, където да закачите гъбените нанизи и просто изчакайте да се изсушат.

Друга възможност за изсушаване на гъбите е да се разпръснат в тава и да се изсушат във фурната. За целта те се загряват около един час на температура 30-40 градуса.

сушен пачи крак

След това трябва да изсъхнат окончателно на открито, в противен случай рискувате да ги пресушите. Тогава гъбите ще изгубят аромата си и ценните си вещества.

Сушените гъби се съхраняват най-добре в пакетче, направено от марля или плат, на проветриво място и далече от продукти с наситена миризма, тъй като гъбите могат да я поемат.

Избягвайте да ги държите на влажно място, защото ще се развалят. Обърнете внимание на факта, че правилно изсушените гъби се огъват, а пресушените се чупят.

Ако все пак гъбите ви са пресушени, направете си от тях гъбен прах. Смелете ги в кафемелачка, добавете сол на вкус и някакви сушени зелени подправки. Този прах е идеална подправка за месо, основа за сосове и превръща омлета в невероятна наслада за небцето.

Гъбеният прах се съхранява най-добре в стъклени буркани с плътно затварящ се капак. Трайността му е около десет месеца. По този начин гъбите се усвояват дори по-добре от организма ни, отколкото пресните.

Ако обичате гъби, препоръчваме да опитате от нашите рецепти за:

- гъбена супа;

- ризото с гъби;

- или пържоли с гъби;

Виж също как се съхраняват гъби, как се замразяват гъби или научи как правилно да режеш гъбите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
56
43
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен