Gotvach.bg»Статии»Диети»Идеи за порции по диета 40-30-30

Идеи за порции по диета 40-30-30

JuliyaJuliya
Помощник Готвач
16272k
Идеи за порции по диета 40-30-30

Диетата 40-30-30 или диета Зоната трябва да съдържа 40% въглехидрати, 30% мазнини и 30% протеини. Звучи достатъчно просто.

Но целият проблем е, че горната комбинация от протеини, мазнини и въглехидрати се използва при всяко хранене, т.е. не можете например да ядете само въглехидрати за закуска, а протеини и мазнини за обяд.

Затова нека ви помогнем, като ви дадем идеи за порции по диета 40-30-30.

Закуска 1:

112 г сирене Котидж = 2БП

2 бр. сини сливи = 1БВ

1 бр. (150 г) круша = 2БВ

42 г пилешка шунка = 1БП

3 с.л. (30 г) авокадо обелено = 3БМ

Закуска 2:

Порции по диета 40-30-30
Снимка: Evgenia

Гофрети - 3 бр. = 3БПВМ

45 г брашно от нахут = 3БВ

112 г извара = 2БП

2 белтъци = 1БП

щипка бакпулвер

1 ч.л. зехтин = 3БМ

1 с.л. прясно мляко

Закуска 3:

168 г обезмаслена извара = 3БП

28 г сварени за кратко овесени ядки = 2БВ

3 бр. бадеми = 1БМ

4 бр. кашу = 2БМ

1 бр. киви = 1БВ

Обяд 1:

Диета 40-30-30

75 г пилешко филе варено = 3БП

За рататуй (печен):

300 г патладжан = 1БВ

240 г тиквички = 1БВ

120 г домати = 1/2 БВ

80 г кромид лук = 1/2 БВ

1 ч.л. зехтин = 3 БМ

1 с.л. провансалска подправка

50 мл вода

Обяд 2:

140 г печени червени чушки = 1БВ

150 г кисели краставички (нарязани на ситно) = 1БВ

200 г кисело мляко = 1БПВ

42 г обезмаслено сирене = 1БП

2 бр. белтъци (поширани с 1 с.л. оцет) = 1БП

6 бр. (33 г) маслини = 3БМ

Обяд 3:

Идеи за порции по диета 40-30-30

За телешко варено:

60 г телешко месо (варено) = 3БП

120 г кромид лук = 1БВ

130 г моркови = 1БВ

За салата:

85 г червено зеле = 1/2 БВ

50 г ябълки = 1/2 БВ

6 бр. маслини = 3 БМ

Вечеря 1:

126 г котлет от сьомга (печен) = 3БП

180 г гъби = 1/2 БВ

180 г тиквички (на грил) = 1 БВ

40 г нахут (сварен) = 1 БВ

75 г кисели краставички = 1/2 БВ

2/3 ч. л. зехтин = 2БМ

3 г сусамово семе = 1 БМ

Вечеря 2:

105 г пуешки гърди (филе) = 3БП

28 г зелен лук = 1/5 БВ

112 г печена чушка = 4/5 БВ

1 ч. л зехтин 3БМ

Вечеря 3:

105 г риба тон (в собствен сос) = 3 БП

140 г печени червени чушки = 1БВ

150 г печен патладжан = 1 БВ

1/2 ч.ч. печен лук = 1 БВ

1 ч.л. зехтин = 3БМ

Междинна закуска 1:

Идеи за порции по диета 40-30-30

140 г ягоди = 1БВ

56 г нискомаслена извара = 1БП

1 бр. орех = 1БМ

Междинна закуска 2:

65 г скир = 1 БП

75 г (1/2 бр.) круша = 1БВ

3 бр. лешници

Междинна закуска 3:

200 г кисело мляко = 1БПВ

3 г чия = 1БМ

Храната се разпределя по такъв начин, че всеки хранителен компонент да е в равно съотношение с останалите. Авторът съветва да се яде често, но малко. Най-идеалното е пет хранения на ден по време на диета 40-30-30.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest