Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Първият сладолед е забъркан за Нерон

Първият сладолед е забъркан за Нерон

Нина НордНина Норд
Джедай
825
Сладолед

Датите на много кулинарни открития са известни мъгляво, а изобретателите им завинаги ще останат загадка за съвременните любители на вкусните ястия. Новите продукти и ястия са се появили в резултат на географски и научни открития и технически иновации.

Така например сладоледът се е появявал на различни места и по различно време. През 62 г. преди новата ера в Древен Рим за император Нерон за пръв път бил направен сладолед от лед и сокове.

През 600-тната година в Китай към тези съставки добавили и мляко. А съвременният сладолед бил приготвен за пръв път през 1769 г. във Франция. Вафлените фунийки със сладолед се появили през 1904 г. в САЩ.

Около десет хиляди години преди нашата ера се е появил хлябът, а след него и бирата. Бира в бутилки обаче се появява едва през 1568 година. Шест хиляди години преди новата ера се е появило сиренето и изварата, а три хиляди години преди новата ера хората са се научили да варят супа.

Чай се е пил за пръв път около 2730 година преди нашата ера. През 1500-тната година преди Христа е започнала консумацията на шоколад. Но плочката шоколад се е появила едва през 1849 г., а млечният шоколад – през 1875 година.

Чайник

През 1200 г. преди новата ера за пръв път са приготвени бонбони, а съвременният им вид бил докаран едва през деветнадесети век. Около четиристотин години преди новата ера са приготвени първите макарони, а първата рецепта за макарони с кашкавал е записана през 1367 година. През 1819 г. са изобретени спагетите.

През 200-тата година преди новата ера е стартирало култивирането на картофите и аспержите. През първи век от новата ера е приготвена пра прапрабабата на пицата, а век по-късно – първото суши.

През тринадесети век се появяват сандвичите, а през петнадесети – палачинките. През 1411 г. е създадена рецептата за приготвяне на прочутото сирене Рокфор, а през 1554 г. е откритата рецептата за сирене Камамбер.

През 1495 г. на предна линия излиза мармаладът, а през 1610 г. – гевреците. Кетчупът се появява през седемнадесети век, а през 1876 г. стартира масовото му производство.

През 1756 г. е изобретена консервата, а през 1798 г. – лимонадата. През 1835 г. тя се продава вече и в бутилки. През 1845 г. е изобретено желето, а през 1848 г. - дъвката.

През 1853 г. се появява първата версия на чипс, през 1870 г. – на маргарина. През 1924 г. се налагат замразените продукти и първите полуфабрикати, които променят готвенето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest