Ацетилхолин

Ацетилхолин

В днешния век нуждата от засилена умствена работа е особено осезателна. Затова повечето хора на умствения труд мечтаят да се концентрират лесно, да мислят по-бързо, да помнят повече, без да се уморяват много и да запазят доброто състояние на духа. Дали това е възможно, отговор може да даде най-ажният сред невротрансмитерите, отговорни за функционирането на мозъка, а именно ацетилхолинът.

Същност и история на ацетилхолина

Докато изучавал въздействието върху сърцето на веществото, британският учен Хенри Дейл, открил ацетолхолина през 1914 година. Той обаче не го причислил към невротрансмитерите, а тази заслуга получава германският учен Ото Льоеви. Така е открит първият невротрансмитер - ацетилхолин.

Ацетилхолинът представлява органичен катион или молекула, която се произвежда в невроните и действа като невротрансмитер в централната и периферната нервна система. Това означава, че служи за предаване на нервните импулси на ниво централна и периферна нервна система. Тази молекула се освобождава от голяма брой неврони в централната нервна система.

В периферната нервна система ролята му се заключава с активиране на мускулната система и подобряване на контракциите както на мускулите на скелета, така и на сърдечния мускул.

Нервите, които достигат до мускулите, отделят ацетилхолин и след като молекулата се свърже с рецептора си, тя активира каналите, водещи до навлизането на натрий в клетките. В резултат настъпват редица химически процеси, активиращи мускулните влакна, така че се получава свиване на мускулите, последвано от отпускане, тоест мускулни контракции.

В парасимпатиковата нервна система ацетилхолинът оказва влияние върху метаболизма, чревната перисталтика и отделянето на слюнка, появата на храносмилателни симптоми като гадене, повръщане и колики.

В централната нервна система има противовъзбуждащ ефект. Участва в процеса на събуждане, влияе върху качеството на съня, върху паметта и цялостно върху дейността на мозъка.

Източници на ацетилхолин

Невротрансмитер Ацетилхолин

Като източници на ацетилхолин се явяват различни групи вещества.

Едно от тях са съединения, които след реакции на ензимите се превръщат в ацетилхолин. Такива са холин битартрат и хуперзин А.

Друга група вещества са такива като ацетил карнитинът и витамин В5.

Третата група обхваща вещества, играещи роля на инхибитори като розмарин, канабис и други.

Следваща група са вещества, които са антагонисти, като никотин.

Ползи за хората от ацетилхолин

Ползите от ацетилхолина са многостранни и засягат основно дейността на мозъка и нервната система.

- Здравословни ползи по отношение на действието върху невродегенеративни заболявания като Алцхаймер. С тях се подобрява дневната житейска дейност, когнитивните възможности и качеството на живота;

- Подобряване на паметта и възможностите за заучаване и запомняне на голям обем информация;

- Подобряване на настроението;

- Действа положително за успокояване на децата с хиперактивност и дефицит на внимание;

- Бързо възстановяване при употреба от лица с исхемичен инсулт и други мозъчни заболявания, свързани със загубата на памет;

- Действа много добре при деменция по отношение на краткосрочната памет;

- Положително влияние оказва ацетилхолинът и при заболявания на централната нервна система влияейки противовъзпалително върху цитокините;

- Има антиоксидантни свойства и може успешно да премине мозъчната бариера, за да защитава мозъчните неврони;

- Потиска депресивните състояния и подобрява настроението, особено при възрастни хора.

Странични ефекти от употреба на ацетилхолин

Остри странични ефекти от ацетилхолина не се наблюдават, но може да има умерени такива. Те се изразяват в:

- Гадене, повръщане, коремен дискомфорт, силна възбудимост и трудност при заспиване;

- Сърцебиене, високо кръвно налягане, което е опасно за хора, прекарали сърдечен удар. При дългосрочна употреба може да се появи тревожност и депресия, въпреки че се приема като подобрител на настроението в краткосрочен план;

- Поради ускорения в метаболизма се отделят свободни радикали и затова се налага да се взима заедно с антиоксиданти;

- Може да се появи сънливост, забавени реакции, объркване и оттам повишаване на кръвното налягане.

Препоръчителни дози ацетилхолин

Добавки Ацетилхолин

Универсална доза за употреба не съществува, всеки отделен случай се разглежда и се дава препоръчителна доза. За дневен прием се дават приблизителни препоръчителни дози: от 250 до 1000 милиграма дневно за отделните източници.

Има правени проучвания при коя точно доза действието е най-ефективно, без да показва никакви странични ефекти. Примерно хуперзин А дава най-добри резултати при доза 400 микрограма, взимани 1-2 пъти дневно.

Ацетил карнитин пък се взима по 2000 милиграма на ден.

Вещества, които са противопоказни за комбиниране с ацетилхолин

Холиновите източници не бива да се комбинират с антихолинестични агенти. Антихолинергици се наричат лекарствата, които са отговорни за свързването на ацетилхолина с рецептора му в нервната клетка. Тези лекарства се делят на антимускаринови и антиникотинови.

Това са лекарствени препарати, предписвани от лекар, но такава роля могат да изпълняват и натурални вещества като алкалоидите, откривани във всички растителни видове, принадлежащи на семейство Картофови - картофи, домати, патладжани, чушки и други.

Добавки, в които се срещат ацетилхолинови източници

- Повечето източници на ацетилхолин съществуват на пазара. Такива са канабис и никотин, предлагани като хранителна добавка;

- Много лекарствени средства, основно инхибитори и антагонисти на ацетилхолин, са предлагани в аптеките. Такива са донепезил, галантамин, такрин, неостигмин и други;

- Някои източници на ацетолхолин се използват в спортните добавки за подобряване на настроението, фокуса и съкращението на мускулите.

Изследвания върху ползите от ацетолхолин и резултати от тях

Ацетилхолин

- След изследвания върху лабораторни плъхове е установено, че хуперзин А влияе благоприятно при стимулирането на нервите, което е полезно за лечение на невродегенеративни заболявания;

- Хуперизин А защитава мозъка от увреждания от глутамат;

- Увеличава продължителността на оцеляването при възрастни лабораторни плъхове, което дава надежда, че има същите въздействия и при възрастни хора;

- При лабораторно използване върху плъхове има ползи при застаряване и холинергичен дефицит;

- Показва добри възможности за възстановяване при амнезия;

- Подобрява когнитивните процеси и невроповеденческите дефицити по време на експериментите;

- Съкращава и времето за мисловна дейност както при мъжките, така и при женските експериментални животни.

Основни ефекти на ацетилхолина

Ацетилхолинът има ефект и значение за:

- Метаболизма;

- Храносмилането;

- Намаляване на сърдечната честота;

- Дихателната честота и кръвното налягане;

- Перисталтиката на червата;

- Производството на урина и дефекацията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес