Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Четирите основни процеса за извличане на кофеина от кафето

Четирите основни процеса за извличане на кофеина от кафето

Четирите основни процеса за извличане на кофеина от кафето

Кафето на зърна от всички сортове съдържа кофеин. Той обаче има някои вредни въздействия основно върху нервната система, затова има фирми, които извличат кофеина от кафето, превръщайки го в безкофеиново.

Декофеизация на кафето и резултати от нея

Декофеизацията е процес на премахване на кофеина от кафето на зърна. Химическият състав на този продукт е много сложен, съдържа около 1000 компонента. На всички тях се дължи какво вкусът, така и ароматът на зърната и напитката.

Целта на провежданата декофеизация е да остави полезните вещества в зърната и да отстрани кофеина. Това няма как да бъде постигнато на 100 процента, но съвременните методи запазват аромата и вкуса на кафените зърна с малки примеси на кофеин.

Основно положение при декофеизацията е използването на вода при всички методи в този процес, но сама по себе си водата не е разтворител, макар че кофеинът е водноразтворимо вещество. Използват се различни агенти, които ускоряват процеса.

Задължително декофеизацията се прави само на зърна в зелено състояние. Зеленото кафе на зърна е неизпеченото.

Съществуват 4 метода за извличане на кофеина от кафето, като всички се използват.

Декофеинизиращи средства за извличане на кофеина

Безкофеиново кафе

Такива средства са метилният хлорид, етил ацетатът и въглеродният диоксид.

С метилен хлорид декофеизацията е безопасна. Премахват се между 96 и 97 процента от кофеина в зърната. Метилният хлорид е лесно летлива течност и се изпарява бързо при високи температури.

Етилацетатът има дори по-добри характеристики от метилният хлорид. Той е органично съединение, което се извлича от плодовете и зеленчуците. Има го в ябълки, банани, къпини. Също се изпарява при високи температури.

Индиректен метод

При този метод зърната кафе се накисват в близост до пиляща вода за няколко часа. Така се извлича кофеинът, но и други вкусови вещества и масла от кафето.

След това водата се отделя и зърната се измиват за 10 часа с метилен хлорид или етил ацетат. След това зърната се накисват отново в течността, която е отделена от тях, за да могат за абсорбират отново маслата и ароматните вещества.

Директен метод

При директният метод зърната се накисват около 30 минути в топла вода, за да се отворят порите им. След като са удвоили обема си, те се изплакват многократно с метилен хлорид или етил ацетат за около 10 часа, за да се отстрани кофеинът. След това разтвореният кофеин се отделя и зърната отново се нагряват, за да се премахнат всички следи от разтворителя.

Воден метод на швейцарската вода за кафе

Извличане на кофеина от кафето

Този процес на премахване кофеина от зърната не използва никакви химикали. Той е въведен в Швейцария през 1933 година. През 1988 година швейцарската вода за кафе и представена на пазара.

Методът е различен от останалите. Кафето на зърна най-напред се накисва в гореща вода, за да се разтвори кофеинът. След това водата се изтегля и се пуска през филтър с активен въглен. Той улавя по-големите молекули кофеин, а по-малките, както и маслата и ароматите минават през него.

Така в единия резервоар се получава декофеизирано кафе без аромат и кофеин, а в другия резервоар е ароматно заредената вода.

Декофеизираното кафе се връща в чистата от кофеин вода, за да поеме отново ароматите и маслата, като целият процес е напълно органичен, а кафето е без кофеин на 99.9 процента.

Процес на декофеизация с въглероден диоксид

Този метод за извличане на кофеина от кафето използва чиста вода и въглероден диоксид, за да извлече ободряващата съставка. При него кафето се смесва с чиста вода и когато я абсорбира, зърната набъбват. Молекулите кофеин стават подвижни и тогава се добавя въглероден диоксид при налягане 100 атмосфери в чистата вода. Щом се смесят, се създава газирана вода и въглеродният диоксид привлича молекулите на кофеина, отстранява ги, а кафето се изсушава. Не се използват никакви химикали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest