Елдата е позната на повечето европейци под формата на брашно, което успешно замества бялото, тъй като е по-полезно. В същото време е и полезна лечебна храна. Добре е да се знае повече за нея.
Произход и използване на елда
В югоизточните части на Азия още преди 6 хиляди години хората започват да отглеждат елда. В Индия я наричат черен ориз, на други места е позната като черна пшеница. Елдата бързо се превръща в основна храна за по-бедните слоеве на населението по света.
В европейската част е най-популярна във Франция заради меда, който се прави от нея и се смята за много полезен лечебен продукт срещу простуди и грип. Лечебните ползи на елдата се дължат на нейното съдържание.
Химичен състав на елда
В 100 грама елда се съдържат:
- Протеини - 14 процента
- Захари - 2.5 процента
- Мазнини - 3 процента
- Фибри- 1 процент
- Витамини - А, В, Е и РР
- Минерали - фосфор, желязо, калций, йод, цинк, магнезий
- Органични киселини - лимонена и ябълчена
- Елдата не съдържа глутен
![Елда](/files/lib/600x350/gabi-s-elda.webp)
Този богат състав прави продукта подходящ не само за храна, но и за лечебно хранене.
Здравословни ползи от елда
Богатството на флавоноиди прави елдата подходяща храна срещу стареенето на клетъчно ниво. Магнезият в състава профилактира сърдечно- съдовата система, високият холестерол и хипертонията.
При консумация на елда се подхранват косата, кожата и ноктите, благодарение на комплекса от витамини и минерали в нея.
Елдата има добри профилактични възможности има при нарушения в перисталтиката, благодарение на фибрите и пектина в нея. Освен това стабилизира нивата на кръвната захар.
Желязото и лецитинът в продукта подобряват състоянието на черния дроб и панкреаса и повишават съпротивителните сили на организма.
Полифенолът намалява риска от рак, а кверцетинът в нея е от ключово значение за здравето.
Ако от елдата се вари и пие чай в продължение на 3 месеца, той стопира процесите, свързани с разширените вени. Цялостно подобрява притока на кръв, защото укрепва не само вените, но и малките кръвоносни съдове. Така предотвратява атеросклерозата.
Противопоказания за прием на елда
![Съдържание на елда](/files/lib/600x350/elda-maslo.webp)
Трябва да се има предвид, че тази храна може да доведе до алергична реакция, така че е нужно да се проведе тест преди първата консумация.
При хронични заболявания, свързани с прием на лекарства, може да се налага спиране на консумацията на елда, за да не повлияе на действието на лекарствата.
Вече знаете за всички ползи от елдата и може да си приготвяте:
- супа от елда;
- каша от елда;
Коментари