Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Какво е пупуса?

Какво е пупуса?

Какво е пупуса?

Пупуса е традиционно ястие от Ел Салвадор, което завладява света с уникалната си простота и богат вкус. Представлява вид питка от царевично тесто, която се пълни с разнообразни съставки – често сирене, боб или свинско, и се изпича на плоча или скара. Пупусите са част от националната идентичност на Салвадор, а през 2005 година официално се обявява, че втората неделя на ноември за Национален ден на пупуса.

История на пупуса

Историята на пупусите води началото си от древните народи на Централна Америка. Смята се, че маите са приготвяли подобни плоски питки, пълнени с различни съставки. Постепенно, с развитието на кулинарната култура в Ел Салвадор, пупусите стават основно и любимо ястие за местните хора. Въпреки че и в съседни страни като Хондурас също се приготвят подобни ястия, именно Салвадор се гордее с традицията на пупусите.

Как се приготвя пупуса?

Пупуса

Основата на пупусата е царевично тесто, подобно на мексиканските тортили, но с малко по-дебела и мека текстура. Основните съставки за тестото включват царевично брашно (масека) и вода, които се смесват до получаване на меко и еластично тесто. След това тестото се оформя на малки топки, които се сплескват и пълнят с избраните съставки. Пълнежът се запечатва вътре, след което пълнената питка се изпича върху скара или тиган, докато стане златисто-кафява и леко хрупкава.

Най-популярни пълнежи за пупуса

Пупуса със сирене – Топящо се, меко сирене, което създава приятна кремообразна текстура.

Пупуса с боб – Червен или черен боб, обикновено приготвен на паста, придава допълнителна плътност.

Пупуса със свинско месо – Фино смляно свинско, което добавя вкус и сочност.

Пупуса със салца

С какво се сервира пупуса?

Пупусите се сервират традиционно с куртито – леко ферментирала салата от зеле и моркови, и лук, подправена с оцет и пикантни подправки. Куртито освежава вкуса на пупусата и придава лека киселинност, която контрастира с мекото и богато тесто. Освен куртито, обикновено се добавя салвадорски доматен сос – леко пикантен, доматен сос, който допълва вкуса на пълнежа.

Днес пупусите се предлагат в различни варианти и експериментални вкусове, включително с пилешко, гъби, зеленчуци или дори морски дарове. Много ресторанти по света в големи градове като Ню Йорк и Лос Анджелис предлагат пупуси, превръщайки ги в популярно международно ястие.

Пупусата прилича на кесадия

Пупусите са не само национален символ на Ел Салвадор, но и кулинарна наслада за всеки, който ги опита. Сочните, ароматни пълнежи в комбинация с хрупкавата, царевична обвивка ги правят идеални за бързо хапване или за специална вечеря с приятели.

Ако сте любители на южноамериканската кухня, обичате такос и кесадия, то и пупуса ще ви очарова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest