Какво е пачата
Пачата е ястие, традиционно за Балканите, и се приготвя по различни рецепти. Поднася се топло или студено.
Топлата пача има консистенция на бистра супа. Когато се охлади, съединенията в хрущялите и костите, желират супата и тя може да се съхранява по-дълго, като се консумира в този вид.
Пачата се прави от някои части на прасето - свинските уши и крачета. Може да се използват също опашката и главата. На някои места я правят и от агнешки или говежди части.
Свинската пача се приготвя като свинските крачета се варят 2 часа до разваряване на бавен огън, месото се изважда и нарязна на парчета, бульонът се прецежда, добавят се подправки на вкус - сол, черен пипер, дафинов лист, зърна бахар, чесън.
Полезни съставки в пачата
Пачата е нискокалорична полезна храна за хора на диета. В 100 грама от нея се съдържат:
- 157 калории;
- 14 грама белтъчини;
- 11 грама мазнини;
- 0 въглехидрати, заради което е добър избор при кето диети.
Най-полезната съставка в пачата е колагенът. Той има важна роля в синтеза на костна и хрущялна тъкан, важен е за здравето на костите, косата и ноктите. Възстановява кожата след наранявания и контузии.
В пачата се съдържат също витамин В12, витамин К, витамин В4, витамин В3, бетаин. Трябва да се отбележи и съдържанието на микроелементи - калий, калций, магнезий, желязо, хром, сяра, флуор, силиций, молибден, фосфор, натрий и други.
Основни ползи от консумацията ѝ
- Защитава ставите;
- Възстановява целостта на обвивката на червата и подпомага борбата срещу чувствителността към храна;
- Колагенът в състава помага за образуването на еластин и други съединения, които поддържат еластичността на кожата;
- Поддържа имунитета със своя холистичен ефект върху тялото;
- Подпомага детоксикацията, тъй като подкрепя тялото при изхвърляне на отпадъците, подпомага работата на черния дроб в изхвърляне на токсините, подобрява употребата на антиоксидантите от организма;
- Насърчава метаболизма, тялото получава повече глутатион, което говори, че тази храна подпомага и регулира и клетъчното възстановяване
Нужно е хората с непоносимост към хистамин и глутамат да бъдат внимателни за възможни алергични реакции при консумацията на пача.
Вижте още тези забравени рецепти за пача, както и още каква е тайната на вкусната пача.
Коментари