Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезна храна ли е пачата?

Полезна храна ли е пачата?

Пача
Снимка: Веселина Константинова
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
38.40 лв.

Какво е пачата

Пачата е ястие, традиционно за Балканите, и се приготвя по различни рецепти. Поднася се топло или студено.

Топлата пача има консистенция на бистра супа. Когато се охлади, съединенията в хрущялите и костите, желират супата и тя може да се съхранява по-дълго, като се консумира в този вид.

Пачата се прави от някои части на прасето - свинските уши и крачета. Може да се използват също опашката и главата. На някои места я правят и от агнешки или говежди части.

Свинската пача се приготвя като свинските крачета се варят 2 часа до разваряване на бавен огън, месото се изважда и нарязна на парчета, бульонът се прецежда, добавят се подправки на вкус - сол, черен пипер, дафинов лист, зърна бахар, чесън.

Полезни съставки в пачата

Желирана пача

Пачата е нискокалорична полезна храна за хора на диета. В 100 грама от нея се съдържат:

- 157 калории;

- 14 грама белтъчини;

- 11 грама мазнини;

- 0 въглехидрати, заради което е добър избор при кето диети.

Най-полезната съставка в пачата е колагенът. Той има важна роля в синтеза на костна и хрущялна тъкан, важен е за здравето на костите, косата и ноктите. Възстановява кожата след наранявания и контузии.

В пачата се съдържат също витамин В12, витамин К, витамин В4, витамин В3, бетаин. Трябва да се отбележи и съдържанието на микроелементи - калий, калций, магнезий, желязо, хром, сяра, флуор, силиций, молибден, фосфор, натрий и други.

Основни ползи от консумацията ѝ

Стави

- Защитава ставите;

- Възстановява целостта на обвивката на червата и подпомага борбата срещу чувствителността към храна;

- Колагенът в състава помага за образуването на еластин и други съединения, които поддържат еластичността на кожата;

- Поддържа имунитета със своя холистичен ефект върху тялото;

- Подпомага детоксикацията, тъй като подкрепя тялото при изхвърляне на отпадъците, подпомага работата на черния дроб в изхвърляне на токсините, подобрява употребата на антиоксидантите от организма;

- Насърчава метаболизма, тялото получава повече глутатион, което говори, че тази храна подпомага и регулира и клетъчното възстановяване

Нужно е хората с непоносимост към хистамин и глутамат да бъдат внимателни за възможни алергични реакции при консумацията на пача.

Вижте още тези забравени рецепти за пача, както и още каква е тайната на вкусната пача.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest