Агнеса, агнеси, Клавиши – ще срещнете този класически френски десерт под различни имена. В създаването му е замесена жена, както подсказва неговото име.
Твърди се, че той е направен в чест на метресата на френския крал Шарл VII Агнес Сорел. Трябвало да отразява нейната изтънченост и изящност и кралският готвач материализирал тези нейни качества във великолепен въздушен и мек сладкиш.
Пак същата история разказва, че той бил толкова концентриран в изпълнението на тази висшочайша заръка, че забравил да сложи жълтъците в тестото. Установил пропуска си едва когато печивото вече било във фурната, но го коригирал, като приготвил от тях сладка глазура.
В оригиналната рецепта за Агнеса глазурата се оставя да изсъхне за едно денонощие. Това обаче е много рисково, освен ако не разполагате със съвсем пресни домашни яйца. Ние ви предлагаме по-сигурния вариант – термичната обработка.
Всъщност Агнеса е десерт на орехова основа. Задължително се приготвя с масло и нищо друго, защото орехите без масло са нищо. Брашното в него е малко и това го прави ефирен и лек. Сладък е по френски и върви чудесно с гъсто кафе и небрежен следобеден разговор.
Обикновено глазурата на Агнесите е гладка и жълта, но ние добавихме орехи. Когато се запекат във фурната, те добавят от своя вкус към десерта и го правят още по-неустоим.
В Християнството се споменава името на великомъченица Агнеса, която заради християнските си идеи била убита от римляните. Но с нейното име не можем да свържем красивият и вкусен сладкиш Агнес.
Коментари