gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Шоколадът ни прави дълголетници

Шоколадът ни прави дълголетници

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95042k
Шоколад
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
6.60 лв.
Виж ››

Нова полза за човешкото здраве и по-специално дълголетие доказаха учени. Оказва се, че няколко блокчета тъмен шоколад дневно с минимум 70% съдържание на какао, може да е извънредно полезно за хората. Учените припомнят, че в неголямо количество черен шоколад се крият повече антиоксиданти от една слива или шепа брюкселско зеле.

Изследване, което обхванало близо 8000 души, показало, че тези, които ядат шоколад живеят почти с една година повече от онези, които не са изкушени от какаовия продукт. За нещастие този ефект се наблюдава предимно при мъже. Все още не е ясно защо, но някои свойства на шоколада са по-ефективни при мъжете, отколкото при жените.

Същото изследване доказва и ползите на няколко блокчета тъмен шоколад у върху сърцето. Флаванолите, които са антиоксиданти и които са с богато съдържание в шоколада с високо количество какао, способстват за предотвратяване процеси, които могат да допринесат за сърдечно-съдови заболявания.

Учените припомнят, че похапването на малки количества шоколад има същите антисъсирващи ефекти като аспирина. Черният шоколад е един от най-богатите източници на магнезий. Този минерал е от съществено значение за здравето на мозъка.

Какао

Едно американско проучване посочва, че в шоколада се съдържа антиоксидантът епикатехин. Той може да предпази от натрупването на амилоидни плаки, които са главните виновници за появата на болестта на Алцхаймер и някои други мозъчни заболявания.

Други ползи за човешкия мозък, които идват от какаовото изкушение, са свързани с “подпомагането” на паметта. Шоколадът засилва концентрацията, времето за реакция и решаването на проблеми чрез увеличаване на притока на кръв към мозъка.

Натурални антиоксиданти в шоколада, известни като феноли, засилват имунната система. Това твърди японско проучване, публикувано в British Journal Of Cancer. Едно друго американско изследване пък потвърждава, че консумацията на 40 г тъмен шоколад ежедневно в продължение на две седмици намалява стресовите хормони при пациенти с умерена до висока тревожност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest