gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Лютите чушки са хит през зимата

Лютите чушки са хит през зимата

Люти Чушки
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Наближава зимата. С настъпването на мразовитите дни се увеличават настинките и простудните заболявания. Превантивно средство срещу тях са лютите чушлета.

Пикантният им вкус като нищо може да ви разплаче, да ви облеят топли вълни и да ви изпоти. Това се дължи на капсацина. Това е забележителният антиоксидант, който дава пикантния вкус на лютите чушлета.

Капсаицинът е безвкусно, без мирис и цвят вещество. То се съдържа в различни количества в чушките. Най-много например се съдържа в огненият сорт "хабанеро".

Чушките тип "камбанка" или познати ни повече като чушки за пълнене обаче нямат никакво количество капсаицин. Запомнете, че колкото повече капсаицин съдържа даден сорт чушка, толкова по-люта и богата на антиоксиданти е тя.

Две чаени лъжици червени люти чушки осигуряват около 6% от дневната нужда на организма от витамин С и повече от 10% от витамин А.

Червените люти чушки обикновено са по-пикантни. В зелените чушки също се съдържа капсаицин. Важно е да се знае, че цветът не винаги определя лютивината.

Червени Люти Чушки

Учените считат, че капсаицинът е защитно средство на чушката от животните. Може да се каже, че растението е "враждебно" настроено и към хората.

Когато се храним с чушки, особено лютиви, пикантният им вкус атакува рецепторите за болка на езика. Те от своя страна изпращат съобщение към мозъка.

Всички това обаче не е въобще фатално, тъй като след редовна консумация клетките стават безчувствени. В един момент човек свиква с лютивината и дори му е приятно.

Специалистите по хранене обясняват, че това се дължи на ендорфина, наречен още хормон на удоволствието, чието отделяне предизвикват чушлетата.

Те обаче са забранени при хора, които имат увреден стомах, черва, черен дроб и бъбреци, както и при сърдечно-съдови заболявания. Консумирането на люти чушлета е позволено само на напълно здрави хора. Дори е препоръчително да не ги хапвате сурови, а да ги комбинирате със супи, бульони или яхниите.

Тъй че, през зимните месеци наблягайте на лютите чушки - хем за удоволствие, хем за здраве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
41
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
камбанка
камбанка
22.10.2010 20:04
Чушките тип камбанка или познани ни повече като чушки за пълнене обаче, нямат никакво количество капсаицин.

Категорично невярно, умерено люти са.
0
0