Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Правила за изискано ядене на зеленчуци

Правила за изискано ядене на зеленчуци

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Ядене на Зеленчуци

Понякога изисканото ядене на зеленчуци се превръща в истинско предизвикателство: грахчетата хвърчат като куршуми, маслините падат в деколтето, а зелената салата изглежда като крило на гигантска птица, с което не можеш да се преборите.

Има неписани правила за консумирането на зеленчуци, които позволяват това да се прави изящно и безпроблемно. Ако пресните зеленчуци са сервирани във вид на салата, нарязани на малки парченца, трябва да се ядат по класическия начин – с нож и вилица.

Приборите за хранене са по-малки, отколкото за основното ястие. Ножът е особено полезен, ако в чинията си имате голямо парче чушка, цяло листо салата или красиво изрязан домат.

Не трябва обаче да нарязвате всичко на малки парченца, а да отрязвате парче точно преди да го сложите в устата си. Ако ви сервират варени или задушени зеленчуци, които са нарязани на ситно, тогава ножът ви е необходим само за да премествате зеленчуците върху вилицата си.

Когато зеленчуците са част от коктейлна шведска маса, там може да има едро нарязани домати и краставици, както и листа маруля, а до чинията има големи щипки.

Слагаме с щипки желаните от нас зеленчуци в персоналната чиния, а след това взимаме нож и вилица, за да ги нарязваме на по-малки парченца. Смята се за проява на лош вкус, ако ядете зеленчуците с ръце на коктейл.

Когато зеленчуците се сервират със сосове, така наречените дипове, в които всеки зеленчук да се топва, то трябва да използвате пластмасови шпагички, за да правите това.

Ордьовър

Ако парчето е прекалено голямо, не го топваме отново в соса, след като сме го отхапали. Малките грахови или царевични зърна могат да се превърнат в истински снаряди, ако не ги консумираме както трябва.

Затова трябва да се отнесем внимателно към този процес. С помощта на нож побутваме няколко зрънца върху вилицата си като върху лъжица. Ако се прекатурват, леко ги притискаме.

Маслините се набождат със специални пластмасови сабички или клечки. Ако обаче не сме на коктейл, а на пикник или на семейно събиране, можем да консумираме маслините с пръсти.

Яденето на картофи е цяла наука. Пюрето например се консумира с помощта на нож и вилица, като с нож слагаме порция пюре върху вилицата. Ако в чинията си имаме голям картоф, с помощта на вилица отрязваме парченца и с ножа се слагат върху вилицата като върху лъжица.

За да консумирате красиво печен картоф, на който не е обелена кората, е необходимо голямо умение. В лявата ръка взимаме вилицата и придържаме картофа, а с дясната леко смъкваме кората с помощта на нож.

Пържените картофки, които в заведенията за бързо хранене се ядат с пръсти, в тържествена обстановка се консумира с помощта на нож и вилица – с ножа се побутват картофчетата, които се набождат на вилицата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest