Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Червените плодове зареждат с антиоксиданти

Червените плодове зареждат с антиоксиданти

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Череша

Всички знаят колко полезни са антиоксидантите – те се борят със свободните радикали, които предизвикват стареенето на организма. Антиоксидантите на практика забавят или предпазват от окисляване.

Свободните радикали са частици, които имат нечетни електрони, които не са в двойки. При взаимодействие с други молекули те им отнемат нужния електрон и така нарушават структурата им.

Увредените молекули, тъй като вече са с липсващ електрон, се превръщат в свободни радикали. Ако физико-химичната регулаторна система, която поддържа скоростта на изразходване на антиоксиданти, функционира нормално, човек е здрав.

Окислителният стрес, предизвикан от свободните радикали, се смята за причина за възникването на много заболявания, сред които атеросклероза, астма, диабет. Дейността на антиоксидантите е възстановяване на баланса и ликвидация на окислителния стрес.

Хранителните антиоксиданти са най-известните вещества, които се борят със свободните радикали. Някои антиоксиданти се изработват от организма. Ферментните антиоксиданти присъстват във всички тъкани на тялото.

Микс Плодове

Нискомолекулните антиоксиданти са витамините С, А, Е и К, както и флавоноидите, микроелементите цинк и селен, женските полови хормони, стероидните хормони.

Плодовете и зеленчуците са основен източник на вещества, които предотвратяват окислителния стрес. Най-много антиоксиданти има в пресните плодове и зеленчуци, които имат кисел или кисело-сладък вкус, и са червени, тъмно червени, сини и черни на цвят.

Голямо количество антиоксиданти има в къпините, гроздето и стафидите, нара, сливите и сушените сливи, цитрусовите плодове, вишните, боровинките, малините, ягодите.

Много антиоксиданти има в зелето, репичките, ряпата, цвеклото, морковите, лука, чесъна, спанака, патладжаните, както и в зрелия фасул. Подправки, които са богати на антиоксиданти, са карамфилът, канелата, куркумата, чубрицата и магданозът.

Антиокислителна способност имат и някои ядки – орехите, шам-фъстъкът, бадемите, фъстъците и лешниците. Какаото, чаят, кафето и червеното вино съдържат антиоксиданти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest