gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети за приготвяне на зеленчуци

Съвети за приготвяне на зеленчуци

Нина НордНина Норд
Джедай
8262k
Зеленчуци
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Когато варите зеленчуци, не изхвърляйте отварата, а я използвайте за приготвянето на различни видове супи и сосове. Хранителните вещества от зеленчуците преминават във водата.

Режете зеленчуците с нож от неръждаема стомана, ако не искате ръцете ви да почернеят. Почиствайте и нарязвайте зеленчуците непосредствено преди термичната обработка.

Пускайте ги във вряща вода, но ги варете на бавен огън. Варете зеленчуците в емайлирани съдове. Това спомага за запазването на витамините в тях.

Избягвайте да разбърквате зеленчуковите ястия, докато ги приготвяте. По-добре е да тръскате от време на време тенджерата, като плътно затворите капака й.

Когато зеленчуците се варят в много вода, те губят хранителни вещества. Най-добре е да ги варите в плътно затворена тенджера с малко течност или бульон.

Картофи

За да се запази цветът на зеленчуците и да се съхранят витамините им, варете ги в леко подсолена вода. Две бучки захар, добавени във водата, в която се варят зеленчуците, правят вкуса им по-наситен.

Картофите, сварени, без да са обелени, се почистват лесно, докато са горещи. Когато правите пюре от зеленчуци, намачквайте ги, докато са горещи.

Колкото е по-едър зеленчукът, толкова по-малко хранителни вещества губи при варенето. Сварените зеленчуци трябва веднага да се извадят от водата, защото иначе губят вкуса си.

Прясното зеле се вари двадесетина минути, киселото зеле – един час, морковите – петнадесетина минути, нарязаните на кубчета картофи – дванадесет минути, а пресният спанак и пресните домати – шест минути.

Ако искате картофите да се сварят по-бързо, добавете във водата една супена лъжица маргарин. За да не се разварят необелените картофи, добавете повече сол във водата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest