За да изненадате близките си с нетрадиционно, но много вкусно телешко задушено с пресни картофки, ще се наложи да използвате нехарактерни за това ястие подправки.
За целта ще ви е необходим половин килограм телешко месо – най-добре от гърдите. Нарежете месото на много големи парчета и ги сложете в тенджера с широко дъно.
Залейте месото с вода със стайна температура, така че да е поне три или четири пръста над месото. Сварете месото, като периодично махате пяната с решетъчна лъжица.
Не затваряйте капака на тенджерата докрая, за да не се излее всичко върху печката. Ако водата се изпари, а месото все още не е напълно сварено, долейте малко вода, която сте кипнали на съседния котлон или в микровълновата печка.
Месото трябва да се вари, докато не стане съвсем меко и вилицата излиза от него, без да изтича червен сок. Той трябва да е напълно прозрачен, за да е ясно, че месото е сварено.
Когато месото е сварено, а течността е вече съвсем малко, посолете, добавете черен пипер и бял пипер, смлян джинджифил, индийско орехче, нарязан на много ситно кромид лук.
Измийте много добре половин килограм дребни пресни картофки, сложете ги в голям гевгир и го закрепете върху тенджерата. Похлупете го с капак.
Така ще приготвите картофите на пара. Когато поомекнат, са готови. Не допускайте да се превърнат в пюре, защото ако се преварят, не са толкова вкусни и не изглеждат добре.
Две минути преди да свалите месото от котлона, залейте го с половин чаена чаша топло прясно мляко. Разбъркайте добре и оставете да се задуши за една-две минути.
Сервирайте с гарнитура от задушените на пара картофки и със свежа салата, най-добре зелена. Бъдете сигурни, че всички направо ще си оближат пръстите!
Коментари