За да направите перфектни целувки, трябва да спазвате няколко правила. Белтъците трябва да са студени, а съдът, в който се разбиват – кристално чист.
Само една капка мазнина, жълтък или вода развалят въздушната смес и белтъците не могат да станат пухкави. Целувките се пекат в топла фурна на не повече от петдесет до сто градуса.
Не се препоръчва честото отваряне на вратата на фурната. Двадесет минути след като сте включили фурната, я изключете и извадете целувките, след като фурната изстине напълно.
На практика целувките трябва да съхнат, а не да се пекат. Основната грешка на любителите на целувки е, че се опитват да ги изпекат и те просто изгарят. Захарта трябва да е в умерено количество.
Ако прекалите, захарта прави целувките кафяви. Когато разбивате белтъците, е добре да добавите няколко капки лимонов сок. Първо разбийте белтъците и след това в пухкавата пяна добавяйте захарта лъжичка по лъжичка.
Можете да приготвите страхотен десерт с помощта на разбити белтъци – той е френски и се нарича Снегът на Ла Рошел. Необходими са ви пет яйца, 60 г масло, 150 г пудра захар, 2 ванилии, сода на върха на ножа, настъргана кора от половин лимон, 150 г брашно, 3 супени лъжици филирани бадеми, 1 килограм сладолед, 200 г захар, 50 мл вода, 6 белтъка, 1 щипка сол, 3 супени лъжици ром или коняк.
Първо изпечете основата. За целта разтопете маслото и го охладете. Разбийте яйцата с пудрата захар, ванилията и кората от лимон. Добавете пресятото брашно и содата, разбъркайте, добавете маслото и бадемите и отново разбъркайте.
Излейте в намазнена тава и печете десет минути в нагрята до сто и осемдесет градуса фурна, след това увеличете градусите на двеста и десет и печете още петнадесет минути.
Пригответе сироп от водата, захарта и коняка. Петнадесет минути преди сервирането на десерта изрежете вътрешната част на блата, като го превърнете в кух кръг с ръб от сантиметър и половина дебелина.
Сложете кръга върху плато и го навлажнете със сироп. Разбийте белтъците на пяна, като постепенно добавяте захарта. Нагрейте фурната на максимална температура.
Запълнете кръга със сладолед, а отгоре залейте с белтъците, за да не може горещият въздух да проникне в сладоледа. Печете три минути в гореща фурна, докато белтъците не станат златисти. Извадете, полейте с алкохола и запалете.
Коментари