Зелен Чай

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
24834k
Зелен чай

Зеленият чай, известен още като китайски чай, е една от най-разпространените топли напитки в света. С доказано терапевтични и лечебни свойства зеленият чай съдържа два пъти по-малко кофеин от кафето и има стимулиращ ефект, който ободрява, без да причинява познатото треперене. От хилядолетия на азиатския континент практикуват т.нар чаена церемония. Пиенето на зелен чай обаче е много повече от церемония, защото в някои случаи той е в състояние да спаси човешки живот. Според много изследвания сред любителите на напитката рискът от сърдечно-съдови заболявания, инсулт, тумори и дори зъбен кариес е по-нисък.

Трябва да се разграничават останалите билкови чайове и най- вече чая от лайка от истинският зелен чай. Camellia sinensis е чаеното растение, а широко разпространеният в азиатските държави зелен чай представлява обработени на пара и изсушени листа от това растение. За разлика от него традиционният английски чай, наречен черен, преминава през процес на ферментация, която дава силният му аромат и по-тъмен цвят, но намалява количеството на съдържащите се в него полезни химически съединения.

В началото на 90-те години на 20 век учени установиха, че сред японските жени, практикуващи изкуството на традиционната чаена церемония „ча-но-ю”, се наблюдава по-ниска смъртност. Многобройните разработки по темата доказват, че химическите съединения в зеления чай – главно полифеноли, които са 30% от теглото на изсушените листа, са сред най-мощните антиоксиданти, откривани някога. Антиоксидантите са съединения, блокиращи свободни радикали, които увреждат клетките в целия организъм и повишаващи риска от развитие на тежки заболявания като рак.

История на зелен чай

Зеленият чай е познат на хората по целия свят от стотици години насам. Голяма част от специалистите са на мнение, че родината му е Азия и по-точно - Китай. Съществуват и такива, които твърдят, че зеления чай води своето начало от Средния Изток и Япония. Първите сведения за зелен чай датират още от 780 година пр.Хр. В Япония е внесен през 12 век. Бързо навлязъл в манастирите и именията на управляващите. В самото си начало, зеленият чай се е пиел като лекарства. В манастирите монасите са го използвали като средство, което ги държи будни по време на медитация. Англичаните веднага се възползват от качествата на зеления чай, когато е навлязъл в страната им през 17 век. Малко след това те създават и своята световноизвестна традиция за пиене на чай.

Зелен чай с мента

Състав на зелен чай

В зеленият чай се съдържат огромни дози витамин С и витамин Р. Витамин Р укрепва стените на капилярите, намалява тяхната крехкост и разрушаването им, особено при по-възрастните хора.

Дневната доза от зелен чай, която е достатъчна като профилактична мярка, възлиза на 2-3 чаши. Обичайната доза е 250-300 мг, приета веднъж дневно. Хранителните добавки със зелен чай, които се продават в магазини за натурални продукти и аптеките, също имат терапевтично действие.

Ако сте любители на напитката от чай с прясно мляко, е добре да знаете, че така се лишавате от някои негови лечебни качества. Причината за това е, че белтъчините в млякото се свързват с полифенолите и потискат неговите лечебни свойства. Зеленият чай съдържа катехини, които са потенциални антиоксиданти – 100 пъти по-мощни от витамин С. Те доказано защитават клетъчната ДНК от изменения, прогресиращи до ракови заболявания. Черният чай също съдържа катехин, но в много по-малки количества.

Избор и съхранение на зелен чай

Купувайте зелен чай, който е в плътно затворени опаковки. Съхранението му се извършва в сухи и тъмни помещения, далеч от влага и директна слънчева светлина.

Ползи от зелен чай

Огромно е оздравителното действие и благоприятното повлияване на болестни състояние от страна на зеления чай. Той се използва за лечение на атлетично стъпало, афти в устата, главоболие, диария, зъбобол и заболявания на венците. Зеленият чай е в състояние дори да прогони неприятната миризма на ходилата и да смъкне повишената температура. Отлично и доказано средство е за лекуването на слънчеви изгаряния, сърбеж и дори хемороиди. Зеленият чай подпомага изхвърлянето на тежките метали от човешкото тяло.

Магическата лечебна сила на този дар на природата далеч не се изчерпва само с тези проблеми в човешкото здраве. Превантивните му и лечебни свойства са доказани в лечението на много видове рак. Според многобройните изследвания, проведени в Китай, редовният прием на зелен чай намалява значително риска от рак на стомаха и хранопровода. Повечето от изследванията, проведени на базата на доброволни групи, състоящи се от хора, които редовно пият зелен чай и такива, които не консумират полезната напитка, сочат, че зеленият чай предпазва от ракови заболявания. Разбира се, има и такива проучвания, които не откриват връзка между консумацията на чай и профилактиката на ракови заболявания.

Състав на зеления чай

Зеленият чай е доказано ефикасен при профилактика на кожния рак. В случая той е еднакво ефикасен под формата на напитка или приложен върху кожата. В процес на разработка са защитните свойства на зеления чай в таблетна форма при увреждания на кожата, причинени от слънцето, както и външното му приложение при предракови кожни изменения. В резултат на това много козметични фирми и производители започнаха да включват зеления чай в бялата козметика заради мощните му антиоксидантни свойства, които способстват за редуциране на бръчки.

Освен като профилактично средство срещу ракови заболявания, зелен чай може да помогни на вече болни от рак хора. Катехините в зеления чай потискат производството на ензима урокиназа, необходим на раковите клетки, за да се развиват. Допуска се, че катехините могат и да стимулират и процеса на програмираната на клетъчната смърт или апоптоза в тези клетки. Едно 7-годишно изследване потвърждава, че при пациенти с рак на гърдата, които пият ежедневно 5 чаши зелен чай, рискът от разсейки към лимфните възли бил по-нисък в сравнение с този при жените, които приемали малки количества от напитката.

Огромна е ползата на зеления чай върху сърдечното здраве. Полифеноплите като мощни антиоксиданти се притичат на помощ навсякъде, където свободните радикали са причинили някакви поражения, включително и в артериите. Ежедневните чаша-две зелен чай може да се окаже силен съюзник в борбата със сърдечните заболявания. Химическите вещества в чая възпрепятстват окисляването на холестерола.

Когато холестеролът е атакуван от свободни радикали нараства вероятността да се отложи върху артериалните стени, което е стъпка към развитието на сърдечносъдово заболяване. При хората, които редовно пият зелен чай, рискът от смърт в следствие на сърдечен проблем е с 58% по-нисък, сочат резултатите от едно проучване. То също така посочва, че рискът при пиещите по 4 чаши зелен чай на ден е най-малък. Благоприятното действие се дължи на флавоноидите, които са група от съединения, включващи и полифенолите в чая.

Полифенолите доказано предпазват и деликатните мозъчни кръвоносни съдове от увреждане, което снижава риска от инсулт. Зеленият чай съдържа и известно количество флуорид, който заздравява зъбите и намалява образуването на кариеси. Танините и полифенолите в зеления чай потискат бактериите, увреждащи зъбите. Изследвания сочат, че чаят подобрява устойчивостта на зъбния емайл спрямо агресивните киселини в устната кухина.

Зеленият чай съдържа и адстрингентни вещества, които са силни антивъзпалителни вещества. Затова една влажна торбичка зелен чай успокоява слънчеви изгаряния, хемороиди и афти. Чаят е алкален и неутрализира киселините, които разяждат тъканите при открити рани. Зеленият чай стимулира циркулирането на кръвта и енергията в тялото. Той забавя процесите на стареене и допринася за подмладяването и дълголетието. Цинкът в зеления чай е нужен за правилното протичане на бременността.

Чайник със зелен чай

Зеленият чай също така стимулира отделителната система, функциите на бъбреците и пикочния мехур. Укрепва двигателните способности и нервната система, лекува затлъстяване, има разкрасяващо действие, като опъва кожата и отваря порите. Зеленият чай има доказано благоприятно действие върху очните болести и цялостно засилва очите. Тези лековити сушени листенца са в състояние да регулират баланса между алкалите и киселините в организма.

Лекарите препоръчват да се пие зелен чай при дълго престояване пред телевизор или компютър. Приемът му е важен за хора, преминали лъчева терапия. Зеленият чай в ежедневната диета спомага тонизирането, изхвърлянето на мазнините от тялото и укрепва имунната система.

Вреди от зелен чай

Съществуват медицински изследвания, които отричат огромната полза на зеления чай върху човешкото здраве. Според някои проучвания способността му да се справя с рак в преувеличена, а според други – предозирането с полифеноли е довело до смъртни случаи с опитни гризачи и кучета. Над 200 мл от напитката, според някои специалисти, би била потенциално опасна доза. Според Агенцията по контрол на качеството на продуктите и лекарствата на САЩ (FDA) зеленият чай не понижава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Разгледайте още тези полезни за здравето рецепти за чай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
55
44
34
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Албена Асенова
Преди всичко е много добър антиоксидснт.Аз пия по 1 чаша всеки ден и ми действа наистина ободряващо.
1
0
Красимира
Красимира
21.01.2013 12:07
да ето жиздасх ли сега ползата от зелен цаи задулзително да го пиесх редожно наи жеце ако има инжазия от изжун земни!!!!и то по 3 на ден!!!
2
11
възмутена
възмутена
30.12.2014 10:23
леле, колко неграмотно...
12
0
Мирослав
Мирослав
11.11.2012 23:33
Супер, почваме да го пием и да си го слагаме и пъхаме дето ни падне. Зелен чак в пъпа, зелен чай под мишниците, зелен чай в ушите, в чорапите, в гащите... Сигурно спасява и от извън земни? Позеленяваш и те мислят за някой от техните...
4
12