Екзотичният плод увеличава остротата на зрението, категорични са учените. Авокадото съдържа ценните каротиноди, считани за вещества от групата на витамин А. Благодарение на тях зрението на човек се подобрява.
Природният антиоксидант лутеин, съдържащ се в авокадото, е изключително важен за поддържането на нормална зрителна функция.
Проведени експерименти доказват, че добавянето на 50 грама (или 3 лъжички) авокадо към зелен салата увеличава съществено усвояването на каротиноидите. Плодът спомага да се абсорбира около 8 пъти повече алфа-каротин, 13 пъти повече бета-каротин и около 5 пъти повече лутеин. Благодарение на тези процеси значително се намалява опасността от образуване на петна и заболявания на очите.
Освен това зеленият плод е добър снабдител на мононенаситени мазнини и витамин Е. То е много богато и на желязо, цинк и магнезий.
Авокадото е храна, полезна за цялостно състояние на организма. Екзотичният плод има свойството да намаля нивото на „лошия“ холестерол, което от своя страна предотвратява възникването и развитието на сериозни заболявания.
Освен това плодът е богат източник на калий. В него има повече калий от колкото в един банан например. Установено е, че калият също е изключително полезен за здравето на сърдечно-съдовата система.
Честата консумация на крушовидният плод укрепва и имунната система. Той има способността да регулира кръвното налягане, справя се успешно и с анемия, язва и гастрит.
Оказва се още, че авокадото е сред най-диетичните плодове. То съдържа малко количество захар, добре засища и се смила лесно от организма. Калорийността му е 118 ккал. Авокадото осигурява на организма протеини в количество, което спокойно може да замести месото и сиренето в дневното хранене на човека.
Авокадото се консумира когато е леко меко, в никакъв случай не трябва да преминава през топлинна обработка.
Едно от най-подходящите кулинарни съчетания е авокадо със спанак. Плодът осигурява качествени мазнини, благодарение на които по-лесно се усвояват витамините на спанака.
Коментари