gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Диетите водят до хранителна невроза

Диетите водят до хранителна невроза

Диетите водят до хранителна невроза
Класически капак за микровълнова - 29см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Класически капак за микровълнова - 29см
8.49 лв.
Виж ››

Манията по диетите сред нежния пол не е от вчера. Точно в този период от годината темата с диетите е любима на дамите. Суетенето около храната обаче започва да придобива неочаквани размери.

Учени и лекари забелязват засилване в разпространението на хранително разстройство, наречено орторексия нервоза, съобщава британският вестник "Дейли Мейл".

Засегнатите от тази невроза хора са като обсебени от храната, от всичко онова, което слагат в устата си. В манията си да консумират чисто, органично и полезно, по този начин те се отказват от цели групи храни, казват диетолозите.

Те алармират за вредното влияние на диетите, популяризирани като режими на знаменитостите, върху обикновените хора. Една от тези диети е тази според кръвната група, която Черил Коул препоръчва на своите почитатели. Другата е диетата за детоксикация с кленов сироп, с която отслабват Бионсе и Наоми Кембъл.

Поддръжниците на диетата според кръвната група твърдят, че хората с различни кръвни групи трябва да ядат по различни начини и различни храни. При кленовата диета не се консумира почти нищо, освен подсладена вода. В нея не се съдържат нито протеини, нито фибри, нито витамините и минералите, нужни на организма, за да остане здрав.

Орторексия невроза засяга предимно жени около 30-те години. Докато болните от анорексия се съсредоточават върху количеството храна, което поглъщат, орторексиците се интересуват от качеството на храната. Те стигат дотам, че започват да изключват от менюто си напълно съставки като сол, захар, кофеин, алкохол, пшеница, глутен, мая, соя и млечни продукти.

В опит да спазват тези правила, хората могат да стигнат дотам, че да откажат да ядат в ресторанти или в чужди домакинства, което може да повлияе и на социалния им живот, пише изданието.

Специалистите предупреждават, че ако се откажете от цели хранителни групи, можете да си докарате сериозни здравословни проблеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest