Редовната консумация на пресни кайсии има доказано добър ефект при редица бъбречни заболявания.
Поради състави си сочния плод има способността да подобрява състоянието и функциите на черния дроб и жлъчката. Това е така поради високото съдържание на алкални елементи, които са ефикасно средство и против ревматизъм и подагра.
Високите хранителни и лечебни свойства на кайсиите ги правят перфектната храна за подрастващи. Освен това кайсиите предпазват от болестни изменения на кожата и лигавиците.
Съдържащото се в плодовете желязо повишава още повече благоприятния им ефект върху организма. Те са изключително подходящи и за хората, страдащи от анемия.
Високото съдържание на калиеви соли подпомага отделянето на вода от организма и действа стимулиращо и укрепващо и върху сърдечната дейност.
Особено полезен е и кайсиевият нектар, приготвен от пресни плодове. Ценното на напитката е, че запазва изцяло витамините на кайсиите. Този нектар е изключително полезен и за малки деца. Сокът, приготвен от 4-5 кайсиеви плода задоволяват дневната нужда на човека от витамин А.
Предлагаме ви рецепта за приготвяне на позабравения вече:
Нектар от кайсии
Важно е да се знае, че от месестата част на кайсиевите плодове се произвежда само нектар. Бистър сок от тях не се произвежда, защото с отделянето на месестата част се отстраняват и най-ценните вещества.
Нектарът от кайсии е добре пасирана и хомогенизирана маса, от която е отстранена само кожицата на плода.
Получава се от добре узрели, дори презрели, но здрави кайсии.
След измиването им се отстраняват костилките. Така подготвените плодове се потопяват в кипяща вода за 5-7 минути, за да омекнат.
Пасират се с миксер или с други кухненски уреди. Плодовата маса се разрежда със захарен сироп до желаната концентрация. За да се отдели въздухът, цялата маса се загрява до кипване.
Топлият нектар се налива в предварително приготвени бутилки, които се затварят и стерилизират при температура 98 градуса за 18 минути. След това бутилките се охлаждат до 40 градуса.
Коментари