Ябълков сладкиш, който се топи в устата, е особено популярен във Франция. Този сладкиш е сезонен и плодовете в него могат да бъдат заменени с това, което предлага природата – вишни, ягоди, сливи, малини.
За френския сладкиш са ви необходими две яйца, двеста и петдесет грама маргарин, четири чаени чаши брашно, три четвърти чаена чаша захар, половин чаена лъжичка сол, половин чаена лъжичка сода за хляб.
За плънката са ви необходими пет едри ябълки или един килограм сезонни плодове, както и половин чаена чаша захар. Настържете ябълките на едрото ренде, а ако става въпрос за череши или вишни, извадете костилките им.
Смесете плодовете със захарта и добавете една ванилия и една щипка канела. Пригответе тестото. Разбъркайте яйцата със захарта до бяло.
Добавете размекнатия маргарин, солта, содата, изгасена с няколко капки оцет, пресятото през сито брашно и замесете меко тесто.
Отделете една четвърт от готовото тесто и я сложете във фризера. Разделете на две части останалото тесто. Едната част сложете в тава, която е намазана с масло и поръсена с брашно.
С помощта на малка точилка разпънете тестото в цялата тава. Върху тестото изсипете настърганите ябълки. Покрийте плодовете с останалата част от тестото. Ако не можете да покриете изцяло плодовете, не се безпокойте.
Извадете от фризера тестото и го настържете на едро ренде. Разпределете стърготините по цялата повърхност на сладкиша и печете на средна фурна половин час.
Сервирайте, поръсен с пудра захар, в компанията на топка ванилов сладолед.
Коментари