Летните горещини ни подтикват да се храним леко, за да подпомогнем доброто функциониране на сърдечната и храносмилателната ни системи.
Широкото разпространение на пазари на фермери и производители ни улеснява при откриването на правилните летни храни. Ето кои сезонни храни са най-подходящи за лятото.
Летни плодове
Всички ядивни местни горски плодове – къпини, боровинки, цариградско грозде, ягоди, малини, бъз, артишок, черница и стафиди; освен тях - папая, манго, ананас, праскова, кайсия, череши; всички видове пъпеши, дини и ябълки.
Летни зеленчуци
Горчиви храни и билки, лютиви зелени растения като синап, кресон, зеле; по-силните зелени растения като змийски лапад, цикория, фризе, горчица, маруля, листа от глухарчета и листа от латинка могат да се комбинират с по-меките – спанак, цвекло, зеле, карфиол, аспержи, грах, зелен боб, покълнала зелена соя, леща и люцерна; морски зеленчуци, богати на минерали; патладжани, артишок и лук, за да добавите разнообразие.
Летни билки и семена
Лен, чесън, джинджифил, червен пипер, жен-шен, червена детелина, киселец, коприва и розмарин.
Зърнени храни: овес, овесени трици, царевица и кафяв ориз.
Млечни продукти
Козе мляко и сирене - правилният избор през летните дни, защото тези млечни продукти имат по-малко мазнини и калории.
Кои храни да избягваме през лятото
храните, които натоварват сърцето и тънките черва през лятото, включват алкохол, захар и мед, храни с добавени химикали, кафе, шоколад и сладолед. Избягвайте преяждането, особено с месо, сирене и яйца.
Коментари