gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Колко диетичен е диетичният хляб

Колко диетичен е диетичният хляб

Колко диетичен е диетичният хляб

Диетичният хляб не бил съвсем диетичен. Въпреки, че много хора залагат на него не само от гледна точка на слабеене, но и за по-здравословно хранене, се оказа, че потребителите са заблудени за съдържанието на насъщния.

Проверки на потребителските организации установили големи разминавания между това, какво пише на опаковката, и това, какво всъщност съдържа хлябът. Най-големи разминавания има при съдържанието на фибри и сол.

"При проверените диетични хлябове установихме, че има много по-малко фибри, отколкото пише на опаковката. Производителите започнаха да се оправдават, че те пишели общите фибри, а ние сме изследвали само неразтворимите, но това не е оправдание", разкри пред "Всеки ден" Богомил Николов от "Активни потребители".

Средното количество фибри в диетичните хлябове у нас е 1.02 г на 100 грама. За сравнение, средното съдържание при проведен подобен тест в Холандия е 5.1 грама фибри на 100 грама или близо 5 пъти по-високо.

Колко диетичен е диетичният хляб

"Хората си мислят, че колкото е по-тъмен цветът на хляба, толкова е по-диетичен, което не е вярно. Диетичен е продуктът, който е по-пълнозърнест", обяснява още Николов.

На родния пазар има един-единствен наистина диетичен хляб, който е немски. Той се прави по стандарти и самото брашно в него е такова, че хлебчето става твърдо като тухла.

Това е най-добрият показател, че един хляб е диетичен – трябва да е твърд и леко глетав, казва още експертът.

Немското хлебче се правело в специални калъфи и наистина придобивало форма на тухла. Българските производители не правят такива истински диетични хлябове, защото те нямат атрактивен външен вид и не са чак толкова вкусни.

Родните производители правели хлебчетата по-пухкави, за да привличат вниманието. Другото лошо нещо е, че се слага прекомерно сол в хляба. Това е тенденция на всички производители. "Така е по-вкусно, но по-вредно", категоричен е Николов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
41
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
перпето
перпето
25.04.2013 16:34
Защото позитивните статии са платен ПР, за които трябва да се цака, а негативните са материал за клюкарите...а и винаги
0
0
колю николов
колю николов
25.04.2013 16:31
Защо дъвчете едно и също през мине не мине някой и друг месец. това, което пишете е стара история, за която се оказа, че Николов няма идея за какво става въпрос дори не се извини на коректните производители, които постави под общ знаменател с некоректните менте търгаши. и защо не напишете една позитивна статия а само бълвате помия?
0
0
Мария
Мария
23.04.2013 10:04
Много лошо. Разчитаме на производителя, но както винаги - какво от това? Важна е печалбата.
0
0