Шафранът пази от болести и депресия
Šafran čuva od bolesti i depresije
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Шафранът пази от болести и депресия

Шафранът пази от болести и депресия

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Шафран
Освежител против неприятни миризми за хладилник
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Освежител против неприятни миризми за хладилник
8.90 лв.
Виж ››

Жълтеникаво-оранжевата подправка, извлечена от цветето Крокос сативос (Crocus sativus), наричан още Шафранов минзухар, от древни времена е била любима на кралете.

Повечето блюда, приготвяни за кралските фамилии, са включвали в рецептите си добавяне на шафран. Въпреки че подправката е скъпа, е необходимо много малко количество от нея за подправяне на ястията. Шафранът, наричан още кесар, придава специфичен богат аромат и вкус на храните.

Причина за високата цена на подправката се крие в трудността при извличането му. Растението, от което се добива фафранът, обича хълмисти неравни местности, а брането на цветята е голямо предизвикателство.

След като цветята са събрани, започва сортирането на техните близалца и плодници. Това отнема много време и прецизност. Оказва се, че за приготвянето на 500 гр шафран са необходими не по-малко от 800 цветя.

Консумирането на ястия, подправени със шафран, има изключително ползотворен ефект върху тялото.

Здравословни съставки в шафрана

Шафранал. Представлява летливо масло, богато на антиоксиданти. То притежава още антидепресантни и антиконвулсантни свойства. Смята се, че шафранът притежава способност да се бори срещу раковите клетки.

Каротиноиди. Шафранът е богат на каротеноиди, като алфа и бета каротин, зеаксантин, ликопен. Зеаксантинът, съдържащ се в подправката, е полезен за очите, тъй като предпазва от дегенерация на макулата (част от ретината, отговаряща за ясното централно зрение).

Шафран в купа

Алфа-кроцин е друг каротиноид, открит в шафрана. Това съединение придава на подправката златисто жълтия цвят. Комбинацията от всички тези субстанции защитава организма от различни инфекции и действат като имуномодулатори.

Витамини. Шафранът съдържа витамин С, В6 (пиридоксин) и В9 (фолиева кислина). Тези съставки предпазват от настинки, менструални болки и анемия.

Минерали. Подправката е богата на много минерали, сред които желязо, мед, манган, магнезий. Освен това съдържа и калий – основен компонент на телесните ни течности и клетки, който подобрява функционирането на сърдечно-съдовата система. Изобилието от минерали, съдържащи се в шафрана, го правят добър антисептик, анти-конвулсант и агент на храносмилателната система.

Ползи за здравето от шафрана

Шафранът се използва в много забавящи стареенето кремове, лосиони, сапуни и овлажнители, поради доказано добрия му ефект върху кожата.

Според проучвания, проведени във Великобритания и Индия, шафранът е полезен и за венците, както и при заболявания на сърцето и белите дробове.

Извън това шафранът се препоръчва горещо при следните заболявания: безсъние; възпаления; храносмилателни проблеми; астма; депресия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest