За да изненадате близките си с английско ястие от печено свинско месо, запасете се с четири свински котлета, двеста грама сол, скилидка чесън, сол и черен пипер.
Един ден преди приготвянето на месото нарежете на тънки филийки скилидката чесън, бланширайте я за минута във вряла вода и подсушете. Смесете в купичка солта, черния пипер чесъна и оваляйте всеки котлет.
Можете да го направите и по друг начин – да направите разрези в месото с остър нож. Във всеки разрез пъхнете парченце, отрязано от скилидка чесън. Парченцата трябва да са на равно разстояние едно от друго. Оставете месото през нощта в хладилника.
За самото приготвяне на ястието ви трябват една глава лук, два моркова, три скилидки чесън, сто грама масло. Извадете месото от хладилника, измийте от солта.
Обелете морковите и лука, нарежете на четвъртинки. Изчистете скилидките чесън и ги нарежете на ситно. В голям съд разтопете маслото и запържете котлетите до златисто.
Запържете леко зеленчуците, а върху тях сложете месото. Добавете подправки на вкус, затворете с капак и сложете да се пече на фурна. След половин час обърнете и запечете още половин час.
Извадете котлетите от тавата и увеличете фурната на 225 градуса. В това време направете соса. Загрейте съда със зеленчуците на бавен огън и ги карамелизирайте до златисто.
Махнете излишната мазнина и добавете триста милилитра студена вода. Кипнете и оставете половин час на бавен огън. Прецедете и сгъстете чрез нагряване.
Пригответе глазурата. За нея ви трябват три жълтъка, две супени лъжици мед, две супени лъжици соев сос. Намажете месото с глазурата и оставете да се пече десет минути.
Извадете от фурната. Излейте в съд соса от печенето на месото, добавете го към зеленчуковия сос с парченце масло и разбийте до емулгирането на маслото. Сервирайте със сос.
Коментари