Класическата английска закуска съдържа пържени яйца, бекон, кренвирши, препечени филийки, масло, конфитюр, кафе, прясно мляко или силен черен чай.
Съществува така наречената пълна английска закуска, която включва освен всичко гореизброено също така домати, боб, пържени печурки и пресни плодове. Съществува израз, според който пълната английска закуска е прекалено обилна, за да бъде поета от организма веднага след събуждане.
За да направите една порция английска закуска, са ви необходими един кренвирш или наденичка, олио, сол, две лентички пушен бекон, краве масло, един домат, една шепа печурки, две филийки хляб, две яйца, половин консерва боб, черен и червен пипер.
Бобът заедно със соса от консервата се излива в тиган, поръсва се с червен и черен пипер и се нагрява на бавен огън около дванадесет минути.
Бобът постоянно трябва да се разбърква, за да не се втвърди сосът от консервата. След дванадесет минути добавете малко масло.
В съвсем малко олио запържете нарязания наполовина по дължина кренвирш, а след това и лентичките бекон. В смес от масло и олио запържете целите печурки и разрязания на две домат, докато не покафенее леко.
Запържете бъркани яйца. Препечете двете филийки. Сложете всички продукти върху затоплена чиния и сервирайте с чай или кафе. Яйцата могат да се сервират на очи или пък рохки.
В този си вид английската закуска е станала известна през викторианската ера. Класическата английска закуска включва и парче запечена или запържена кървавица, известна като черен пудинг.
Днес английската закуска се поднася в различни вариации, като в повечето от тях заедно с филийките хляб се поднася и портокалов мармалад.
Към английската закуска може да се добавят запържени бъбреци, сотирани или печени картофи, палачинки, а филийките може да не са препечени, а запържени.
Коментари