gotvach.bg»Статии»Диети»Защо напълняваме в корема

Защо напълняваме в корема

Защо напълняваме в корема
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
Препоръчано за теб:
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
20.00 лв.
Виж ››

Хората напълняват в корема по много причини - някои от които сте в състояние да промените. Дори и най-тренираните сред вас доста често мечтаят за трудно постижимите плочки. Освен от естетична гледна точка, напълняването в тази област може да бъде и опасно за здравето. Първата стъпка в борбата със затлъстяването е познаването на причините, които го предизвикват.

Генетични фактори. Гените имат значителна роля за начина, по който наддавате и сваляте килограми. Това е генетично детерминирано по същия начин, както е предопределен и цветът на очите ви. В гените е заложена и информацията за разпределението на мастните натрупвания в тялото - обикновено се натрупват неравномерно и в по-големи количества в някои области, в случая - в корема ви. Погледнете родителите си. Ако и техният телесен вид наподобява тип закръглено шкембенце, вероятността и вие да сте предразположен е голяма.

Други фактори. Има и други причини да наддавате повече в коремната област. Стресът е една от тях, защото при него тялото отделя голямо количество кортизол, който е отговорен за натрупването на мазнини в тази област. При жените менопаузата може да бъде водеща причина за закръгленото коремче, поради различните нива на хормоните в този период. Бавен метаболизъм, напреднала възраст, лошо храносмилане, хормонални проблеми, непълноценно хранене и много други причини могат да бъдат отговорни за напълняването на корема ви.

Въпреки че всеки може да качва килограми в корема, обикновено мъжете са по предразположени към този процес, поради високите нива на хормона андроген, който е отговорен за разпределението на мазнините около стомаха. Това довежда до често срещаното бирено коремче, характерно за мъжете на средна възраст. Жените са по-склонни да наддават около ханша и бедрата, но при менопаузата мазнините се преразпределят към корема. Хората от средната и напредналата възраст са по-предразположени към този вид напълняване от младите.

Защо напълняваме в корема

Има два типа мазнини, оказващи влияние върху вида на корема. Това са подкожните и висцералните (органните) мазнини. Подкожните са тези, които имат отношение към външния ви вид и които толкова искате да редуцирате. Те имат изолираща функция и важна роля в тялото. Натрупаната мазнини никога не е полезна за организма ви, но все пак трябва да знаете, че е по-добре да имате излишък от подкожна мазнина, въпреки негативните естетични ефекти, отколкото да имате увеличено количество висцерални мазнини, водещи до много по-сериозни проблеми. Те увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания, метаболитни нарушения, диабет тип 2, а при жените - от рак на гърдата.

Ако чувствате, че сте наддали повече от необходимото в коремната област, препоръчително е да промените малко начина си на живот. Отделете 30 минути на ден за умерено-интензивни упражнения. Тренировките с тежести също са много подходящи за сваляне на мазнини в тази област. Обърнете внимание и на размера на порцията си, докато се храните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.4
54
410
36
28
10
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Теодора
Теодора
16.05.2015 08:30
Този вид проблеми са се появили с превръщането на храната в индустриален продукт, в тясна връзка с химическата (в частност фармацевтичната) и други промишлености. Преди тази индустриализация храната като цяло е била в различни количество и качество, имало е и недостиг на храна. Човек явно по инстинкт се храни повече при по- голямо изобилие - не виждам друго обяснение за това, че човек яде повече от необходимото, както и всички животни, гледани от човека. Инстинкта при всяко животно говори, че като има храна трябва да бъде изядена. Да, ама котките на вилата кренвирши не ядат, докато хората го правят. Имах котка, която между кренвирш и краставица предпочиташе краставицата.
40
3
http://slim5-bg.com/
http://slim5-bg.com/
12.06.2014 08:25
За да отслабваш беше достатъчно да се храниш с определени храни - най-вече с такива, които са нискокалорични. До сега всички съвети, за жени и мъже с излишно тегло, бяха да се променят ежедневните хранителни навици и да се придържаме към храна без калории. Бързо можете да разберете, че това невинаги действаше, а и да се досетите, че малко са успелите след тези съвети. Нещо повече – рискът за последици от неправилното и недостатъчно хранене беше омаловажаван и не дотам добре обясняван.
13
4
Николова
Николова
19.11.2013 07:35
Истината е, че тлъстините в днешно време се трупат благодарение на ГМО-то, глюкозо фруктозния сироп, консервантите и хормоните в храните, които консумираме.
117
5
аз
аз
24.09.2013 08:58
а жените не е зле да отидат и на гинеколог защото 6 месеца куп светила ми обясняваха че коремът ми расте от преплюскване се оказа че имам рак на яйчниците а от преплюскалия корем при операцията са източили 10 литра вода
54
6
Нели
Нели
31.12.2014 18:04
Бихте ли ми дали личния си имейл за връзка. Страхувам се, че имам подобен проблем и вече 2 години ходя по мъките и имам нужда от добър лекар. Възможно ли е да споделите кординатите на лекаря, при който са Ви диагностицирали?
15
6
даниела
даниела
26.02.2012 22:39
смеша си аз какво да кажа като съм на 20г. пия вода и корема ми пак се издува като балон,аз съм за реклама на издути кореми,имаше един такъв филм,как момчето полетя в небесата от корема си така и Аз!!!!!!:DDDDDD
24
8
lucy
lucy
26.02.2012 22:29
проблемът ми е точно такъв огромен корем....като го глътна е нормален, но в отпуснато състояние е като 8-ми месец бременна...направо съм готова за снимки на реклама "преди" и след това...ама аз ще съм тялото преди...
35
11