Много изследвания показват, че някои подправки имат свойството да топят голяма част от излишните мазнини. Вижте някои полезни в тази насока подправки.
Лют червен пипер – от самото му наименование можем да си направим извода, че той изпотява здраво. Основното свойство на лютия пипер по отношение на топене на мазнините се дължи на съдържащата се в него съставка капсаицин. Капсаицинът стимулира изгарянето на мазнините, но и потиска апетита. Освен това подобрява обмяната на веществата и подпомага метаболизма.
Черен пипер – според някои експерти консумирането на черен пипер гори толкова калории, колкото и двадесет минутна разходка. Стимулира метаболизма и спомага храносмилането като цяло.
Някои видове жен-шен помагат за ускоряването на метаболизма и спомагат за повишаването на енергията. Употребата на панакс жен-шен има силно влияние при отслабването.
Синапът е прекрасно отслабващо средство. Според изследвания той може да увеличи метаболизма с до 25%.
Куркума – помага за разграждането на мазнините. Тя намалява и риска за развитие на диабет.
Джинджифилът има свойството да потиска апетита, подобрява храносмилането и помага за премахването на токсините от организма. Употребява се и като средство за лечение на стомашни киселини.
Кардамон – стимулира метаболизма има ниско съдържание на наситени мазнини, а според експерти стимулира здравословното хранене.
Кимион – спомага храносмилателния процес, производството на енергия и засилва имунната система.
Глухарчета – използват се като съставка на салати, могат да се консумират в суров вид. Засищат глада и помагат за пречистване на тялото.
Канела – помага за намаляването на кръвната захар и лошия холестерол. Една чаена лъжица канела съдържа 1.4 г фибри, които влияят благоприятно върху перисталтиката на червата. Подправката благоприятства за засилването на метаболизма.
Вредата от мазнините може да се намали и чрез традиционни индийски подправки.
Коментари