gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кои храни могат да бъдат заместители на месото

Кои храни могат да бъдат заместители на месото

DesislavaDesislava
Новак
217483
Meat chunks
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.
Виж ››

Понякога ние забравяме, а някои от нас дори не знаят, че протеинът се намира в много други храни освен в месото. Протеиновите продукти са по-евтини, по-здравословни и се съхраняват за по-дълъг период от време, отколкото месните продукти.

Фасулът. Той е универсален заместител на месото и е с ниско съдържание на мазнини. Бобът е много питателна храна. Неговите зърна са с високо съдържание на фибри и протеини.

В него се съдържат много малко мазнини, което означава, че можете спокойно да го ядете, без да се притеснявате за калориите и мазнините, който поглъщате. Повечето сортове боб съдържат само 2-3 процента мазнини в себе си.

Bean Salad

Текстуриран растителен протеин или т.нар. TVP. Известен е още като текстуриран соев протеин или соево месо. TVP храните често се използват като аналог на месото или за добавка към месни продукти. Тези храни са направени от соев протеин, соево брашно или концентрат, но също така могат да бъдат извлечени от семената на памука, пшеницата или овеса.

От текстурираният растителен протеин могат да се направят вегетариански версии на традиционните месни ястия. Соевото месо има дълъг срок на годност, ако се съхранява правилно и е отличен източник на протеини и фибри.

Отговаря на стандартите за хранене и не съдържа никакъв холестерол в себе си. Текстурираният протеин е добър източник на аминокиселини, осигурява на организъма калций и магнезий, в повечето случаи е обогатен с витамини, включително и витамин В12. За разлика от месните продукти той не съдържа голямо количество бактерии и за това е по-безопасен и здравословен.

Тофу. Изработено е от пресечено соево мляко и има вид подобен на сиренето. Тофуто няма почти никакъв аромат, което го прави подходящ за добавка към всякакъв вид храни, защото успешно се смесва с тях и поема аромата им. Богато е на калций и желязо и е с високо съдържание на протеини.

Tofu salad

Съдържа в себе си фитоестрогени, които спомагат за намаляване на топлите вълни по време на менопауза, честата му употреба се свързва с намаляване на риска от рак на гърдата и остеропороза, като забавя загубата на костно вещество. За друго съединение в тофу, наречено генистеин, е доказано, че потиска растежа на туморните клетки на простатата.

За преминаване към вегетарианска диета, прехода се оказва много по-лесен, ако се използват заместители на месото. Това е нещо, което дава усещането за месо, може би изглежда като месо, а понякога дори има и вкус на месо и разбира се, за което е известно, че съдържа значително количество протеини.

Освен отбелязаните по-горе продукти като успешни заместители на месото могат да се посочат пълнозърнестите храни, хумусът, ядките, бобовите растения, соята и патладжана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest