Как се прави шарена сол
Kako se pravi šarena so
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се прави шарена сол

Как се прави шарена сол

DesislavaDesislava
Новак
217462
Шарена Сол
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л-31%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
115.00 лв.
79.00 лв.
Виж ››

Шарената сол е традиционна българска подправка, която присъства в нашите традиции, обичаи и естествено на нашата трапеза. Няма нищо по-вкусно от топла питка, намазана с масло и поръсена с шарена сол.

Рецептите, по които се приготвя тя са различни в различните краища на страната. Има хора, които не сядат без шарена сол на масата, използват я като подправка почти към всяко едно ястие.

Най-старата рецепта за шарена сол съдържа сминдух, червен пипер, печена царевица, печени тиквени семки и сол. Преди да смесите съставките смелете на ситно царевицата, сминдуха и тиквените семки.

След това сложете една част от смленият сминдух, по две части от останалите съставки и сол по ваш вкус. Така ще получите една вкусна шарена сол, която се слави с това, че стимулира храносмилането.

Според други рецепти към същите съставки се добавя и стрита чубрица. Като в някои части на северна България правят шарената сол само от чубрица, червен пипер и сминдух. В старозагорско пък добавят към основните съставки и смляна сурова самардала.

С течение на времето рецептата и съставките на традиционната българска шарена сол търпи доста промени, повлияни от различните вкусове на хората.

Освен споменатите до сега съставки можете да добавите и някои от следните подправки като: мащерка, копър, сух магданоз, босилек, лют пипер, розмарин, риган, бял пипер, черен пипер и други. Както вече казахме всичко е до индивидуалния вкус на човек.

Шарената сол е една от любимите подправки на почти всеки българин, като не се намира къща, в която тя да не присъства. Добавена върху топла питка с масло, любима закуска или сандвич, топла супа, варени яйца и всякакви други ястия тя придава един неповторим вкус, който внася нотки от българските традиции.

Останало от старите български обичаи с шарена сол, питка и мед се посрещат важни гости или новородено, за да е сладък и шарен животът му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest