Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Гръцки десерти за Великден

Гръцки десерти за Великден

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
564164
Гръцки десерти за Великден

Сладкишите са важна част от великденската трапеза. Вижте нашите предложения, директно идващи от южната ни съседка Гърция.

Първата рецепта е за страхотен ябълков сладкиш

Необходими продукти: 8 ябълки, 3 ч.ч. брашно, 1 ½ ч.ч. захар, 8 яйца, 2 с.л. разтопено масло, 1 бакпулвер, 1 ванилия, пудра захар за поръсване.

Начин на приготвяне: Смесете брашното с бакпулвера. Разделете жълтъците от белтъците. Разбийте жълтъците със захарта и ванилията. Белтъците се разбиват много добре. Смесете всички продукти и изсипете сместа в намазнена с масло тава.

Почистете и нарежете ябълките на тънки ивици и ги поставете в горната част на тестото, така че всяко парченце да се потопи в тестото. Печете на умерена фурна за около 30 минути. След като сладкиша изстине го поръсете с пудра захар.

Следващото ни предложение е за традиционни гръцки сладки със сусам

Гръцки десерти за Великден

Необходими продукти: 1 ч.ч. разтопено масло, 1 ½ ч.ч. захар, 3 яйца, ½ ч.ч. портокалов сок, 6 ч.ч. брашно, ½ ч.л. сода, 2 ч.л. бакпулвер, 7 с.л. мляко. За намазването на сладките са нужни 1 яйце, разбито с малко мляко и сусам за поръсване.

Начин на приготвяне: Смесете разтопеното масло и захарта. Добавете яйцата едно по едно и последователно прибавете портокаловият сок. Пресейте брашното със содата и бакпулвера и ги прибавете към останалите продукти. Замесете меко тесто.

Направете сладките във форма, която желаете. Традиционните гръцки сладки обаче се правят като се преплитат две части и краищата се прилепват. Отгоре ги намажете със сместа от яйце и прясно мляко и най-накрая поръсете със сусам. Печете на умерена фурна.

Гръцки сладки II вид

Необходими продукти: 250 г масло, 1 ч.ч. захар, 3 жълтъка, 1 ванилия, 1 бакпулвер, ½ ч.ч. прясно мляко, 4 ½ ч.ч. брашно, настъргана лимонова и портокалова кора.

Разбийте маслото със захарта, прибавете жълтъците, ванилията, млякото, настърганата портокалова и лимонова кора. Направете гладка смес и прибавете брашното с бакпулвера. Направете тестото, ако се наложи добавете още брашно.

След като оформите окончателно тестото го оставете да си почине един час. Оформете сладки в различни форми и печете на умерена фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Албена Асенова
Албена Асенова
Сладкишът изглежда наистина празнично и внася домашен уют и настроение на масата.
01.05.2016 15:03
pamii
pamii
mmm ;) :3
24.05.2014 21:29
НОонк7у
НОонк7у
5 клас извинете не бях включил Нъм Лока на клавиатурата на лаптопа!!! Ооооо, всъщност мама ще пробва рецептата
04.02.2014 17:26
2
НОонк7у
НОонк7у
Изглежда вкусно иначе... Ще пробвам рецептата и ще пиша под името МММммм, ако ми е харесало и БЛЯК, ако не ми е!!! Аз съм само клас!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
04.02.2014 17:24
1
НОонк7у
НОонк7у
Правих презентация за Великден и открих снимката на горния сладкиш в и пишеше, че десертът е италиански, а не гръцки!!! Сега ако някой от класа ми разбере, значи съм се оакал заради измишльотини!!! Е, та въпросът ми е ГРЪЦКИ ИЛИ ИТАЛИАНСКИ Е десертът? Очаквам отговор от сайта или хората.
04.02.2014 17:21