Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Хранене при панкреатит

Хранене при панкреатит

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
56416410k
Хранене при панкреатит

Панкреатитът представлява силно възпаление на панкреаса, при което неговите собствени ензими се активират и започват да вредят. Може да се стигне до образуване на кисти, кръвоизливи и загиване на жлезата.

Храненето е от изключително значение при панкреатит. В случаи на възпаления при хроничен панкреатит се препоръчва глад в първите два или три дни.

След това в менюто могат да се започнат да се включват някои продукти. Трябва да се наблегне на храна, която е щадяща и увеличаване на белтъчините – сухи меса, риба, сирене, извара.

Напълно подходящи са вегетарианските, млечните и пшеничните супи. В менюто още трябва да присъстват суха риба и сухо птиче месо, прясно и кисело мляко, зрели плодове и горски плодове, които не са кисели.

Най-добре е плодовете и зеленчуците да се консумират във варен или запечен вид, за да не се предизвикват допълнителни дразнения.

Сладка, захар и мед могат да се консумират, но в много ограничени количества – до 70 г дневно.

Хранене при панкреатит

Сред разрешените напитки са плодовите и зеленчукови сокове, слабите чайове с мляко. Да се пие минерална вода, която не е газирана.

Дневният прием на храна трябва да се раздели на малки порции, по 5 или 6 пъти на ден. Преяждането е напълно забранено и противопоказно.

Напълно трябва да се изключи консумацията на мазни и лютиви храни, алкохолът и газираните напитки.

Друга категорично забранена храна е мазната – ястия приготвени от свинско, говеждо и мазно птиче месо. Допуска се консумирането на кокоши гърди, но лойта трябва да бъде премахната от тях.

Не се допуска храненето с консерви, кисели плодови сокове и кисели ябълки. Силните бульони и подправки, мариновани и пушени продукти, чесън, горчица и лук също са противопоказни.

При поносимост на болният към сурови плодове и зеленчуци, те не се забраняват, но онези които имат кисело действие като портокал и лимон трябва да се изключат от менюто.

Храненето е много важна част от процеса на възстановяване, затова се старайте да ограничите продуктите, които действат неблагоприятно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest