gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Вредите от редовното преяждане

Вредите от редовното преяждане

DesislavaDesislava
Новак
217474
Преяждане

Преяждането е заболяване, което засяга не само физическо здраве, но причинява много стрес на умствено и емоционално ниво. Някои хора са склонни да ядат просто, защото се чувстват отегчен или защото нямат какво да правят! Други придобиват този нежелан навик, за да подобрят физическия си вид.

Емоционални промени в настроението като гняв, тъга, страдание, разочарование или предателство кара хората да ядат много повече, отколкото те осъзнават. В някои други случаи, лекарства за лечение на дадена болест, причиняват глад, поради това някои хората започнат да се хранят много и често.

Преяждането води до множество щети в различни части на тялото. Някои от негативните ефекти от прекаленото приемане на храна са както следва:

• Повишаване на теглото и затлъстяване: Това е един от първите симптоми, че се храните с много повече от това, което се изисква от организма ви. Прекомерно тегло поставя много стрес на мускулите, тъй като те трябва да носят тежестта на тялото ви. Склонни сте да се чувствате уморени, мързеливи, раздразнени, както и появата на мускулни и ставни болки.

Преяждане с фаст фууд

• Хората, които изведнъж са покачили тегло си са склонни да губят доверие във външния си вид и започват да се тревожат прекалено за своя социален образ. Това ги кара да губят правилна самооценка и самочувствие. Те се опитват да се лишават от хранителните продукти, които обичат, и на свой ред да увеличават нуждата да се хранят повече.

Преяждането предизвиква емоционален стрес, тъй като прекомерната привързаност към хранителни продукти, предотвратява емоционално удовлетворение след всяко хранене.

• Благодарение на електролитния дисбаланс и други метаболитни нарушения, се чувствате самотен, неспокоен, отегчен и разочарован.

Преяждането засяга отношенията ви с приятели, семейство, роднини и социалния кръг. Това е така, защото любовта към храната замества всички други приоритети.

• Ако започнете да се храните с много висококалорични храни, високо съдържание на мазнини в тях, води до други здравословни проблеми, заболявания и причинява сериозни увреждания на храносмилателната система. Тялото ви става склонно към алергични реакции, тъй като поема мазнини в големи количества, с които системата ви не е в състояние да се справи.

Преяждане и препиване

• Вие сте склонни към висок холестерол и висока кръвна захар, поради прекомерния прием на храна.

• Блокирането или увреждането на някои органи е друг риск за здравето, предизвикан от преяждане. Бъбреци, черен дроб, стомах и другите органи, които участват в храносмилането и усвояването на храната могат да станат силно предразположени към нарушения.

• Мастните нива в организма са засегнати и повишени, което може да доведе до кожни проблеми като акне.

• Нивото на киселинност в организма, се увеличава и предизвиква сериозното състояние, наречено отлив.

• Хората, които преяждат са склонни да развият лош дъх в устата и телесна миризма.

• Някои хранителни елементи могат да предизвикат проблеми в концентрацията, фокуса и паметта, ако се консумират редовно в големи количества.

Следователно, трябва да започнете да правите здравословни промени в начина си на живот, за да се справите с това заболяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
57
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Гоновева Борисова
Гоновева Борисова
14.03.2013 19:21
Тази статия с нищо не помага на хората които преяждат. Прекомерният прием на храна е психично заболяване не е въпрос да знаеш че не трябва да го правиш и защо не трябва да го правиш.
0
0
Потребител#180206
Здрасти, Геновева. Отгоре съм написала коментар, който може би ще се окаже полезен за хората, които имат нужда от помощ.
0
0
Христо Ицо
Христо Ицо
12.03.2013 11:06
ако искате да сте в кондиция не преяждаяте,вредно е и води до куп проблеми и дъвчете добре,за да нямате запек!
1
0