gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Подреждане на плата

Подреждане на плата

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Плато с мезета
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Красиво подреденото плато е много важна част от празничната маса. Дори без повод подреждайте нарязаните парчета салам или кашкавал красиво, за да внесете повече настроение в ритуала на храненето.

Много красиво изглежда, ако преди да подреждате нарязаните парченца, сложите върху овална или елипсовидна чиния няколко листа маруля. Така платото ще изглежда по-свежо.

Единият начин е да подредите парченцата на прави редове един до друг, като парченцата месо или кашкавал се застъпват леко. Можете да ги подредите също така в кръг.

Друг начин да оформите платото е да направите нещо като цвете от парченцата месо. В средата на платото сложете няколко парченца салам или шунка и върху тях оформете розичка с помощта на внимателно прегънати парчета филе.

Можете да използвате и шунка. Първо се оформя центърът на цветето, като външните му листа са все по-хлабаво застъпени. Можете да направите цвете от много тънко парче краставица, нарязана по цялата й дължина. То се навива красиво и така се оформя цвете.

Подреждане на плата

Това цвете е средата на цветето от месо и кашкавал. Листенцата се оформят, като се подреждат в колонки парченцата, някои от тях – свити на ролца. Започва се от центъра на чинията и се върви към ръба.

Подреждат се по три-четири колонки от различни видове салами, шунка, филе или кашкавал. Отгоре цветето се украсява с няколко маслини.

Платото може да се оформи от навити на ролца тънки парченца филе, шунка и мек салам. Те се подреждат ветрилообразно, като се застъпват едно друго или се нареждат едно до друго. В средата се прави кръгово подреждане на тънки парченца кашкавал, които също се застъпват – като карти за игра.

Много ефектно изглеждат парченцата филе или шунка, прегънати на две и подредени стъпаловидно. В средата на чинията може да се сложат две малки купички със сос.

Можете да редувате малки парченца салам, оформени като лъчи на слънце от центъра на чинията, с кубчета кашкавал, които се натрупват между отделните лъчи от месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest