Ето как да се случи преподреждане на кухнята на Мари Кондо или как да разчистим и подредим веднъж завинаги кухнята, така че да ни е максимално удобно. Това е японски метод, който включва разчистване и преподреждане на вещите във вашата кухня, за да стане по-уютна и по- удобна за ползване.
Това става, като избираме за почистване не кътчета от кухнята, а категории вещи. Добре би било да помислите кои групи вещи се съхраняват в помещението за готвене. Именно тях трябва да подредите по свой начин за удобство занапред. Категориите вещи включват:
- чай и кафе;
- текстил;
- кухненски уреди;
- домакински препарати за почистване и др.
Направете си списък за по-лесно. Например, текстилът заема две чекмеджета. Кухненските кърпи лежат на отворен рафт, а покривката се съхранява в скрин в спалнята. За да се приложи този метод на почистване и подреждане, поставете текстила на масата и го сортирайте, като оставите само това, от което се нуждаете. След което го подредете и съхранявайте на едно място в кухнята, за да ви е под ръка, когато ви потрябва.
1. Разчистете място
![Подреждан по метода на Мари Кондо](/files/lib/600x350/susheni-podpravki-herbs1.webp)
Първото нещо, което трябва да направите при почистването на кухнята, е да освободите място. Помислете кой от предметите в кухнята ви е важен и кой не. Изхвърлете бракуваните и подарете ненужните вещи, без да изпитвате носталгия. Проверете дали няма насекоми в зърнените храни и срока на годност на продуктите. Преценете дали наистина имате нужда от всички съдове и прибори.
2. Само важни у нужни вещи
Оставете в кухнята само това, което ви харесва или е наистина необходимо в домакинството и ви зарежда положително. Ако покривката ви е стара, а сокоизстисквачката събира прах, без да влиза в употреба, тогава няма смисъл да ги съхранявате там.
3. Съхранявайте вертикално
Дайте си възможност да съхранявате вертикално вещите. Това е важно правило и важи за онези предмети, които могат да бъдат разположени надолу. Така можете лесно да боравите с това, което ви е необходимо и да го върнете на мястото си след това. Това важи за кухненски кърпи (удобно е да ги навиете на руло и да ги поставите в кошница или да ги съхранявате на малки правоъгълници в чекмедже), опаковки с фолио и други. Можете да си монтирате подходящи чекмеджета за да подреждате вертикално.
4. Рационална употреба на пространствата
Можете също да огледате местата за съхранение в кухнята и да помислите как да ги използвате по-рационално. Например, в долния шкаф под мивката можете да съхранявате не само кошче за боклук, но и домакински препарати. А чекмеджетата ще станат по-удобни и просторни, ако поставите в тях разделители за вертикално съхранение. Оставете и свободно пространство в чекмеджетата и шкафовете. В противен случай ще ви бъде неудобно да вземете нещата и да ги върнете на мястото им и скоро пак ще има бъркотия.;
5. Чистенето трябва да е кратко и приятно
![Почистване и подреждане на кухнята по метода на Мари Кондо](/files/lib/600x350/crazy-cleaning-photo1.webp)
Мари Кондо и нейният метод за почистване на кухнята съветва цялостното почистване на кухнята да не е продължително и неприятно. Ето как да улесните процеса на почистване:
- Отделете време за тази важна задача. Например, можете да се занимавате с една категория неща в кухнята всеки ден за един час през седмицата. Ако планирате предварително, ще има по-малко напрежение;
- Направете си график на почистване и се придържайте към него. Първо, списък с категориите на това, което има в кухнята, ще ви помогне много. Второ, подредете вещите и преценете, къде да съхранявате излишните (дали на тавана, дали в мазето вие си решавате);
- Мястото около мивката и работната повърхност на плота не трябва да се използват за съхранение на каквито и да е предмети. Ако е възможно, оставете ги напълно свободни;
- Съхранявайте подправките на отделен рафт, хранителните стоки в специално разпределен за тях рафт и т.н.;
- Ако позволява и има свободно пространство, можете да направите килер в кухнята, за да съхранявате всичко в него удобно.
6. Разбира се, почистването на кухнята по Мари Кондо не би паснало на всички. Системата има както предимства, така и недостатъци. Предимствата са, че става сравнително бързо и резултатите са налице. В бъдеще е много лесно да се поддържа чистота и ред. Недостатъците на системата са, че такова почистване изисква време. Принципите на японското почистване ще ви помогнат да поддържате кухнята в ред за дълго време.
Коментари