Финият аромат на магданоза и свежият му вкус го правят една от любимите подправки на много хора. Родината на магданоза е остров Сардиния, където и днес той се среща като диворастящ вид.
Магданозът е много ценен за организма, тъй като съдържа много полезни вещества. Той се употребява за направата на лекарствени препарати, като те се правят от семената му, от корените, листата и стъблата.
Зелените листа на магданоза са богати на витамин С, който спомага за усвояването на желязо от организма. В листата на магданоза има много витамини – витамините В1, В2, РР, А, а също така каротин и фолиева киселина. Магданозът съдържа пектинови вещества, флавоноиди и фитонциди, магнезий, калций, фосфор и калий.
Отварата от магданоз има леко възбуждащо действие и действа еднакво на мъжете и жените, затова се препоръчва при охлаждане на отношенията. Тя се приготвя от един литър вода, с който се заливат две чаени чаши нарязани листа от магданоз. Оставя се да престои четиридесет минути и се прецежда.
При заболявания на черния дроб, стомаха и пикочните пътища се нарязват осемстотин грама листа от магданоз, изсипват се в емайлиран съд и се заливат с мляко, което не е било пастьоризирано.
Затопля се на котлона или във фурната на бавен огън, докато намали обема си двойно. След това се прецежда и се пие по две супени лъжици на всеки кръгъл час.
При болести на стомаха и обмяната на веществата двадесет грама семена от магданоз се заливат с двеста милилитра студена вода и се варят половин час на бавен огън. След това се прецеждат и се охлаждат. Пие се по една супена лъжица три пъти дневно.
При сърдечно-съдови заболявания, както и при заболявания на щитовидната жлеза се пие пресен сок от листа на магданоз. Пие се по една супена лъжица три пъти дневно на гладно.
Този сок има свойството да нормализира кислородната обмяна и да поддържа нормалната функция на надбъбречната и щитовидната жлеза, укрепва кръвоносните съдове.
Отварата от магданоз се използва като профилактично средство за поддържане на остро зрение. Една супена лъжица зеленина, нарязана на ситно, се залива с двеста милилитра вряла вода, кипва се четиридесет минути, охлажда се, прецежда се и се пие по две супени лъжици три пъти дневно преди хранене.
При кръвонасядания от удар се начукват с дървено чукче листа от магданоз и се налага болното място. Това помага за разсейването на кръвонасядането.
При ухапване от насекоми тампон, напоен в пресен сок от магданоз, се слага върху ухапаните места и спомага за преминаването на болката.
Сокът от магданоз действа много силно на организма и затова не трябва да се пият повече от три супени лъжици сок дневно в чист вид. Този сок тряба да се смесва със сок от моркови, целина или спанак.
Не се препоръчва пиенето на сок от магданоз, както и консумацията на магданоз по време на бременност, тъй като тази подправка предизвиква прилив на кръвта към таза и това може да доведе до спонтанен аборт.
Коментари
Аз също съм изпитала лечебните качества на магданоза, при мастит.
Магданозът леко се загрява в сгорещено олио, след което не горещо, но топло се полага върху гърдите, покрива се с найлон и престоява няколко часа