Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Как да проверим дали са отровни гъбите

Как да проверим дали са отровни гъбите

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Манатарки

Гъбите са странни организми, които заемат преходно положение между царството на растенията и това на животните. През седемнадесети век някои европейци дори са ги смятали за създадени от дявола.

Гъбите съдържат много белтъчини, а също така и много вещества, които даряват ястията от гъби с характерния им вкус и аромат.

Но освен вкусни, гъбите могат да са и опасни, особено ако сте решили да си ги наберете сами. Някои отровни гъби предизвикват разрушаване на органите, което е необратимо.

Част от отровните гъби са силно смъртоносни и рядко дори намесата на лекарите може да спаси човек. Затова е най-добре да купувате култивирани печурки, ако сте любители на гъбите. Но ако освен това сте и любители на събирането им, трябва да сте много внимателни.

Дори една отровна гъба, оказала се по случайност сред ядливите, може да пусне отровни вещества, затова при съмнения изхвърляйте цялата кошница.

Запомнете и че трябва да консумирате само гъби, които са напълно здрави на вид, освен че са ядливи. Старите и червивите гъби предизвикват стомашно разстройство и гадене.

Не събирайте гъби в найлонов пакет, тъй като от топлината те ще образуват токсични вещества. Не събирайте гъби в близост до шосета и заводи, защото те натрупват отрови.

Абсолютна заблуда е, че ядливите гъби имат приятен аромат, а отровните – неприятен. Печурката изобщо не се отличава по аромат от отровния си двойник – бялата, а също така и зелената мухоморка.

Печурката е с кафеникаво-червеникави пластинки от долната си страна, а зелената мухоморка е с бял оттенък на пластинките. На пръв поглед обаче може да бъде объркана с печурката.

Зелената мухоморка се отличава с увиснало ципесто пръстенче, докато при печурките тези пръстенчета са стегнати. В зависимост от района и времето гуглата и шапчицата могат да има различно оцветяване - възможно е да се срещен зеленикава, кафеникава, жълтеникава, бяла или пък сивееща. Главна отличителна черта е, че оцветяването в центъра на гуглата е винаги по-тъмно от периферията. Когато разчупите зелена мухоморка, тя е бяла и не променя цвета на месото си.

Рижиката, която е много вкусна, особено маринована, има отровен двойник – лъжливата млечница. Двете гъби са еднакви на външен вид, но след като се разчупят, от пластинките и пънчетата потича различен на цвят сок. От пънчето на рижиката тече оранжев сок, а от пънчето на отровната млечница – бял и лютив сок.

Месото на млечницата е месесто, твърдо, крехко, има белезникави отенъци. Характерно за него е, че при нараняване не променя цвета си. Пластинките на тази отровна двойница са гъсто разположени, доста тънки и крехки с жълто белезникав до бледорозов цвят.

Една от най-вкусните гъби – обикновената манатарка, има два отровни двойника – дяволската гъба и пурпурночервената манатарка.

Можете да отличите обикновената манатарка от дяволската гъба по няколко критерия. Долната част на гуглата на дяволската гъба отдолу е червена, а при ядливата манатарка е зеленикава. При нараняване отровната дяволска гъба доста бързо посинява. Понякога обаче някои видове ядливи манатарки също посиняват, затова се препоръчва те да се берат само от познавачи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
58
44
32
24
10
Дай твоята оценка:

Коментари (18)

Изпрати
Пацо
Пацо
27.05.2015 20:23
От години бера гъби и си ги ям. Метода за разпознаване на отровните гъби, който използвам е следния: набирам си гъбите, сготвям ги и си ги ям. Навивам будилника и си лягам, приятно уморен от разходката (за гъби). Ако сутринта не чуя будилника - лошо. Гъбите са отровни. Това, разбира се е майтап, но истината е - не ПИПАЙ гъба, която не познаваш и в която се съмняваш. Статийката е написана малко през куп - за грош. Не че съдържа неистини. Ако някой е решил да си бере гъби, има достатъчно източници на информация, но най-добре е да се ползват старите печатни издания. Те са достатъчно подробни и все пак най-верния подход е съвета на опитен гъбар. Аз опитен гъбар ли съм ? Опазил ме Бог ! За ентусиастите - имам познат токсиколог. Той никога не яде гъби. Внимавайте и успех !
18
4
ПД
ПД
12.10.2014 12:47
Когато преписвате такива статии, се консултирайте с експерти. Статията е престъпно дезинформираща.
Аромата на дивите гъби е признак по който се разпознават различни видове.
1.Аромата на някой видове печурки е характерен, за разлика от отровните бяла и зелена мухоморка (почти безароматни).
2. Признаци като по увиснало пръстенче при отровните мухоморки, и стегнато при печурката е не съвсем коректно. При млади екземпляри, може да не е толкоз отчетлива разликата.
Ако искате да давате информация, използвайте формата на книгите по гъбарство. Там всеки елемент в описанието има значение, при разпознаването им. То е комплексно. Изкарване от контекста на определени елементи без тяхната цялост е безотговорно, по отношени е на живота на читателя.
29
4
Teko
Teko
23.04.2014 23:10
номера с картофа ,друг на4ин ниама, изиал сум тонове губи по този на4ин,сигурен сум ,4е жси4ки го знаиат този ,стар метод!обелвате един картоф и го слагате вув суда с водата ,като заврат губите (жси4ки модели)свалиате суда ,,и ако картофа е син ,хвурлите вси4ко,ако има обикновен варен жълт цвиат ,добър апетит ,другото са глупости тук,желаиа жи здраве,веселаже4ер!
29
13
Teko
Teko
23.04.2014 22:57
hm
3
8
Гошо
Гошо
25.11.2013 14:20
До Мима
Има отровна млечница и ядлива млечница.Ако ги сгрешиш,не е добре за тебе.По отношение на статията,не е чак толкова грешна,по скоро е повърхностна и незадълбочена.Основните неща в нея обаче са верни.
13
1
Мима
Мима
24.08.2013 12:02
Който е писал това за гъбите,явно и той не ги познава.Особено това за отровната млечница, която пуска бял лютив сок.Точно тя не е отровната,а е ядливата. Ако беше отровна,аз до сега нямаше да съм жива!Ако се интересувате за видовете гъби,четете книга в която са описани всички видове ядливи и двойници на гъбите!
16
6
diko
diko
12.07.2013 15:55
Намирам статията за интересна и много полезна.Явно миналия месец съм подарил на тъщата от неправилните гъби,но сега ще се коригирам....
15
5
АЙСИ
АЙСИ
10.07.2013 14:19
Как да разберете дали гъбата е отровна?Ами много просто-ИЗЯЖТЕ Я)))
9
9
Гъбарко
Гъбарко
10.05.2013 15:38
По-добре премахнете тази статия. Наистина е опасна.
10
4
Admin
Admin
16.04.2013 13:15
Здравейте,

извиняваме се името на целия ни екип ако сме подвели някой. Но ние често събираме материалите от различни български и чуждестранни източници и понякога се случва и нас да подведат.

Затова сме благодарни на вашите коментари и опит, с които ще можем да коригираме статията. Все пак нашата цел е да черпим и от опита на другите.
16
3