Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Как да проверим дали са отровни гъбите

Как да проверим дали са отровни гъбите

Нина НордНина Норд
Джедай
825
Манатарки
Преносима помощна бамбукова маса
Практичен аксесоар за вашия дом:
Преносима помощна бамбукова маса
70.00 лв.

Гъбите са странни организми, които заемат преходно положение между царството на растенията и това на животните. През седемнадесети век някои европейци дори са ги смятали за създадени от дявола.

Гъбите съдържат много белтъчини, а също така и много вещества, които даряват ястията от гъби с характерния им вкус и аромат.

Но освен вкусни, гъбите могат да са и опасни, особено ако сте решили да си ги наберете сами. Някои отровни гъби предизвикват разрушаване на органите, което е необратимо.

Част от отровните гъби са силно смъртоносни и рядко дори намесата на лекарите може да спаси човек. Затова е най-добре да купувате култивирани печурки, ако сте любители на гъбите. Но ако освен това сте и любители на събирането им, трябва да сте много внимателни.

Дори една отровна гъба, оказала се по случайност сред ядливите, може да пусне отровни вещества, затова при съмнения изхвърляйте цялата кошница.

Запомнете и че трябва да консумирате само гъби, които са напълно здрави на вид, освен че са ядливи. Старите и червивите гъби предизвикват стомашно разстройство и гадене.

Не събирайте гъби в найлонов пакет, тъй като от топлината те ще образуват токсични вещества. Не събирайте гъби в близост до шосета и заводи, защото те натрупват отрови.

Абсолютна заблуда е, че ядливите гъби имат приятен аромат, а отровните – неприятен. Печурката изобщо не се отличава по аромат от отровния си двойник – бялата, а също така и зелената мухоморка.

Печурката е с кафеникаво-червеникави пластинки от долната си страна, а зелената мухоморка е с бял оттенък на пластинките. На пръв поглед обаче може да бъде объркана с печурката.

Зелената мухоморка се отличава с увиснало ципесто пръстенче, докато при печурките тези пръстенчета са стегнати. В зависимост от района и времето гуглата и шапчицата могат да има различно оцветяване - възможно е да се срещен зеленикава, кафеникава, жълтеникава, бяла или пък сивееща. Главна отличителна черта е, че оцветяването в центъра на гуглата е винаги по-тъмно от периферията. Когато разчупите зелена мухоморка, тя е бяла и не променя цвета на месото си.

Рижиката, която е много вкусна, особено маринована, има отровен двойник – лъжливата млечница. Двете гъби са еднакви на външен вид, но след като се разчупят, от пластинките и пънчетата потича различен на цвят сок. От пънчето на рижиката тече оранжев сок, а от пънчето на отровната млечница – бял и лютив сок.

Месото на млечницата е месесто, твърдо, крехко, има белезникави отенъци. Характерно за него е, че при нараняване не променя цвета си. Пластинките на тази отровна двойница са гъсто разположени, доста тънки и крехки с жълто белезникав до бледорозов цвят.

Една от най-вкусните гъби – обикновената манатарка, има два отровни двойника – дяволската гъба и пурпурночервената манатарка.

Можете да отличите обикновената манатарка от дяволската гъба по няколко критерия. Долната част на гуглата на дяволската гъба отдолу е червена, а при ядливата манатарка е зеленикава. При нараняване отровната дяволска гъба доста бързо посинява. Понякога обаче някои видове ядливи манатарки също посиняват, затова се препоръчва те да се берат само от познавачи.

Виж също кога се берат гъбите и как се съхраняват гъби за зимата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
58
44
32
24
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Пацо
Пацо
От години бера гъби и си ги ям. Метода за разпознаване на отровните гъби, който използвам е следния: набирам си гъбите, сготвям ги и си ги ям. Навивам будилника и си лягам, приятно уморен от разходката (за гъби). Ако сутринта не чуя будилника - лошо. Гъбите са отровни. Това, разбира се е майтап, но истината е - не ПИПАЙ гъба, която не познаваш и в която се съмняваш. Статийката е написана малко през куп - за грош. Не че съдържа неистини. Ако някой е решил да си бере гъби, има достатъчно източници на информация, но най-добре е да се ползват старите печатни издания. Те са достатъчно подробни и все пак най-верния подход е съвета на опитен гъбар. Аз опитен гъбар ли съм ? Опазил ме Бог ! За ентусиастите - имам познат токсиколог. Той никога не яде гъби. Внимавайте и успех !
27.05.2015 20:23
23
4
ПД
ПД
Когато преписвате такива статии, се консултирайте с експерти. Статията е престъпно дезинформираща.
Аромата на дивите гъби е признак по който се разпознават различни видове.
1.Аромата на някой видове печурки е характерен, за разлика от отровните бяла и зелена мухоморка (почти безароматни).
2. Признаци като по увиснало пръстенче при отровните мухоморки, и стегнато при печурката е не съвсем коректно. При млади екземпляри, може да не е толкоз отчетлива разликата.
Ако искате да давате информация, използвайте формата на книгите по гъбарство. Там всеки елемент в описанието има значение, при разпознаването им. То е комплексно. Изкарване от контекста на определени елементи без тяхната цялост е безотговорно, по отношени е на живота на читателя.
12.10.2014 12:47
36
5
Teko
Teko
номера с картофа ,друг на4ин ниама, изиал сум тонове губи по този на4ин,сигурен сум ,4е жси4ки го знаиат този ,стар метод!обелвате един картоф и го слагате вув суда с водата ,като заврат губите (жси4ки модели)свалиате суда ,,и ако картофа е син ,хвурлите вси4ко,ако има обикновен варен жълт цвиат ,добър апетит ,другото са глупости тук,желаиа жи здраве,веселаже4ер!
23.04.2014 23:10
35
17
Teko
Teko
hm
23.04.2014 22:57
3
8
Гошо
Гошо
До Мима
Има отровна млечница и ядлива млечница.Ако ги сгрешиш,не е добре за тебе.По отношение на статията,не е чак толкова грешна,по скоро е повърхностна и незадълбочена.Основните неща в нея обаче са верни.
25.11.2013 14:20
13
1
Мима
Мима
Който е писал това за гъбите,явно и той не ги познава.Особено това за отровната млечница, която пуска бял лютив сок.Точно тя не е отровната,а е ядливата. Ако беше отровна,аз до сега нямаше да съм жива!Ако се интересувате за видовете гъби,четете книга в която са описани всички видове ядливи и двойници на гъбите!
24.08.2013 12:02
16
6
diko
diko
Намирам статията за интересна и много полезна.Явно миналия месец съм подарил на тъщата от неправилните гъби,но сега ще се коригирам....
12.07.2013 15:55
16
5
АЙСИ
АЙСИ
Как да разберете дали гъбата е отровна?Ами много просто-ИЗЯЖТЕ Я)))
10.07.2013 14:19
9
10
Гъбарко
Гъбарко
По-добре премахнете тази статия. Наистина е опасна.
10.05.2013 15:38
12
4
Admin
Admin
Здравейте,

извиняваме се името на целия ни екип ако сме подвели някой. Но ние често събираме материалите от различни български и чуждестранни източници и понякога се случва и нас да подведат.

Затова сме благодарни на вашите коментари и опит, с които ще можем да коригираме статията. Все пак нашата цел е да черпим и от опита на другите.
16.04.2013 13:15
20
3
Селяк
Селяк
АБСОЛЮТНО съм съгласен с Пламен, че статията е ОПАСНА и дилетантски написана!Харесвам "Готвач бг", но тоя път съм разочарован!Добре, че не са писани простотии от типа "скилидка чесън", "ядена от животно гъба е ядлива" и др. подобни измислици!
16.04.2013 12:45
2
1
Вуте
Вуте
Това са пълни простотий.Писано е от някой заспал некадърник, който не е виждал растяща гъба.
16.04.2013 10:53
4
Васко
Васко
Как ще дадеш гъба на магарето или на козата??? Та те са толкова опитомени, че като видят стопанина може и да хапнат!А после???
23.01.2013 15:35
1
друг Пламен
друг Пламен
заглавието е много подвеждащо, а самата статия разхвърляна . Аз съм чувал, че може да се даде на домашно животно(магаре, коза и т.н), те ги познават по-добре и от най-опитния гъбар.
18.08.2012 11:18
3
красимир
красимир
Най-добре написалия статията да отиде за гъби:) Естествения подбор ще се задейства :)
15.08.2012 16:14
2
admin
admin
Ами Пламене, като се интересуваш от гъби и толкова разбираш нещата, защо не вземеш да обясниш на хората как стоят нещата. Вместо да оплюваш напиши нещо полезно.
26.07.2012 20:45
2
1
Пламен
Пламен
Изречението, че " Единственият начин, по който можете да отличите обикновената манатарка от дялволската гъба, е че при разчупване тръбичките на дяволската гъба, които са вместо пластинки,посеняват." Е АБСОЛЮТНА ПРОСТОТИЯ !!!
Не ми се пишат пак романи да обяснявам белезите на Дяволската гъба (Дяволската манатарка). Като цяло статията е абсолютно НЕСКОПОСАНА и крайно не пъллна и объркваща обикновенния читател. Да не говоря за твърдението ,че Рижиката при разчупване имала червен сок!!! Не е червен , а е Оранжев! На всичкото отгоре това е изтъкнато като единствена разпознавателна черта и то грешно!!!Тук таме има изплагиятствано някое друго правилно правило за гъбобера. Статията е изключително непълна, като информация.
Като цяло статията е ОПАСНА за читателите!!!!!!!!!!! Нека не ми се сърди автора на тази статия ,а си даде сметка, колко опасно може да бъде да пишеш Нелепи неща за диворъстящите гъби,понеже от това може да зависи ЖИВОТА на някой Българин!!!!!
26.07.2012 14:05
3
Пламен
Пламен
Тази статия за е написана от абсолютен Невежа по темата за гъбите!!!!!
Смея да твърдя ,че от години се интересувам от диворъстящи гъби и съм изчел много информация и прочитайки тази статия се хванах за главата! Такива статии и по-точно тези,които ги драскат застрашават ЗДРАВЕТО и ЖИВОТА на много народ който ги чете , а има и такива, които ще се опитат да запомнят Нелепата информация написана тук и ще хукнат после за гъби!
Категорично НЕ Е ВЯРНО ,че пластинките на най-отровната гъба на Света , а именно Зелената мухоморка ,били леко зеленикави на цвят!!! Пластинките, ламелите на тази гъба, са абсолютно бели!!! Има ВОЛВА в основата си ,което е тличава от печурките и сърнелите т.е. остатък от първичното покривало в основата на пънчето. Същата смъртоносно отровна гъба има ципесто пръстенче ,което е увиснало , за разлика от пръстенчетата на Печурките които са стегнати. Гуглата, шапчицата може да има най-различни цветове в зависимост от района и времето. Тя може да бъде зеленикава, кафеникава, жълтеникава, бяла дори и сивееща и винаги в центъра гуглата е по-тъмно оцветена спрямо периферията.Гъбата не променя цвета и при разчупване и също както пластинките и месото и е бяло!
26.07.2012 12:38
9