gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Да си изсушим сливи за зимата

Да си изсушим сливи за зимата

Сушени сливи
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Сушените плодове имат силно концентриран вкус, а сливите са един от най-предпочитаните. Те са чудесно допълнение към различни плодови сладкиши през зимата, както са и незаменим и добре познат плодов аромат в приготвянето на ошав.

За да изсушим сливи, трябва първо да ги подготвим. За целта се измиват добре, като се стараем да премахнем замърсения посивкавял слой по тях. Трябва да се уверим, че кожата на сливата е напълно чиста, защото след третирането й за изсушаване, тя трудно би могла да се измие и почисти впоследствие поради нагъната си повърхност.

След като направим това, трябва да изчакаме плодовете да изсъхнат от водата на стайна температура.

Най-добрият метод за сушене, не само на сливи, е да ги оставим на продължително слънчево въздействие. Така, според някои езотерици, те попиват и високо концентрирана, жизнена енергия, която слънцето само може да излъчи.

И така, ако това е вашият избор, тогава трябва да поставите добре измитите и подсушени сливи на плосък съд- за предпочитане дървен, да ги подредите и раздалечите едни от други. След това да ги изнесете на балкона, където да престоят на пряка слънчева светлина в продължение на 2 седмици.

Наглеждайте редовно как се развива процесът по сушене и ако трябва, обръщайте сливите периодично, както и премествайте самия поднос, на който са поставени. За да ги предпазите от замърсяване или от полазване на мухи, може да ги покриете с марля. Тя обаче трябва да отстоява на разстояние от тях и да не ги „завива”, за да има постоянен приток на въздух около тях.

Можете също така да подредите сливи и върху картонен лист, който да поставите на най-слънчевото място в стаята си.

Да направим изсушени сливи
Снимка: Мариела Христова

Друг по-бърз начин за изсушаването на сливи е те да бъдат третирани в печка. За тази цел избирате подходящ съд-тава. Подреждате сливите в него и го оставяте във фурната за около общо 18 часа на слаб огън- 50 градуса.

За предпочитане е вече сушените сливи да се съхраняват на проветриво място. Може да бъдат оставени на дървен поднос или да ги приберем в хартиени пликове, но не бива да са прекалено плътно затворени.

Вече сушените сливи също така не трябва де престояват, когато ги киснем, продължително време във вода, защото така се губят вкусовите им качества.

Добро решение в такъв случай е да ги сложите направо в приготвяния ошав, например. Когато сливите се използват за приготвянето на плодов сладкиш или плодова торта, също може да ги оставите сухи, без предварително накисване. Те ще попият течност от сока на сладкиша и ще омекнат. Дори може да ги потопите в сиропа, който ще използвате, като така те ще станат съвсем меки и същевременно ще отделят невероятния си вкус и аромат в него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
42
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
иванка колева
иванка колева
03.08.2013 17:51
аз на село си правя от всякакви плодове ;но ги сушо в тава която покривам стюлено парче което опъвам добре така съм сигорна че мохите са по далеч от плодчетата
0
0