Това, което най-много се консумира през зимния сезон са туршиите, както и консервираните плодове и зеленчуци. Почти няма семейство, което да не си прави домашни консерви от домати, кисели краставички, кисело зеле, или пък компоти от различни видове плодове.
Причините затова са следните – през зимата не можем да намерим достатъчно качествени плодове и зеленчуци за похапване и разчитаме на консервираните; друга основателна причина е, че дори да успеем да намерим вкусни плодове и зеленчуци в пресния им вариант, те обикновено да доста скъпи, което веднага ни отказва да си ги купуваме.
Оказва се, обаче, че има не само привърженици на консервираните зарзавати, съществуват и хора, които смятат, че това е не само излишно, но дори е вредно за нас, без реално да го осъзнаваме.
Специалисти са провели изследване, според което българите се хранят изключително нездравословни и се оправдават, че причината е в ниските доходи, които имат. Това обаче се оказва не съвсем вярно.
Причината поради, която се храним нездравословно е липсата на култура на хранене, както и вредни навици, които са се внедрили в българската кухня.
И ето тук се появяват всякакви консервирани зеленчуци – в туршиите се слага много сол, много оцет, което е изключително вредно и нездравословно за организма ни, особено като се има предвид, че похапваме от тях през цялата зима.
Освен това, заради тези преработени плодове и зеленчуци, ние не си купуваме пресни – а в тях има много повече витамини и като цяло полезни вещества, отколкото в преработените зарзавати. Освен солта и оцетът, към туршиите често се прибавят подправки като чесън, черен пипер, копър, лук – всичко това носи негативни последици за стомаха.
Консервираните зарзавати не се препоръчват на хора с високо кръвно налягане, такива, които имат проблеми със стомаха, страдат от гастрит и други заболявания на храносмилателния тракт.
Коментари