Смокинята у нас е обичан плод, но явно все още не сме опознали лечебните му свойства и в частност тези, на неговите листа. Освен за прикриване на голи тела в картините, за малцина от нас е известно, че те въобще имат някакво друго предназначение. В действителност от листата има дори по-значителна полза, отколкото от плодовете.
Смокини при диабет
Чай или екстракт от смокинови листа намаляват нивото на инсулина, който се изисква от организма. Така нуждата от инжектирането му се понижава, което е в огромна полза на болния от диабет.
Понижаване на триглицеридите - опасни мазнини в кръвта
Тези мазнини, произведени в голямо количество, поставят човек в риск от сърдечни заболявания и затлъстяване. Чаят от смокинови листа или дори приемат им в сурово състояние, е в състояние да понижи този индекс.
Смокинови листа срещу бронхит; болест на Бюргер (запушване на кръвоносните съдове)
Освен всички други свойства, чаят от смокинови листа може е ефикасно средство срещу бронхит и астма, както и при болест на Бюргер.
Смокинови листа срещу язва
Популярен лек за язва е дъвченето и гълтането на смокинови листа.
Смокинови листа срещу циреи
Отвара от смокинови листа е блестящ начин да се отървете от неприятен цирей, или дори за подкожни пъпки и нечистоти. Прилага се като компрес.
Смокините като антиоксидант
Листата от смокиня, приемани често, служат като естествен антиоксидант.
Калций и калий
След портокала, смокинята, както и нейните листа под всякаква форма, съдържат максимално количество калций. Калият пък почти при всеки е недостатъчен, а в листата се съдържа. Калият помага при регулиране на кръвното налягане.
Фибри
Добра новина за дамите, обръщащи непрестанно внимание на всяка погълната калория е, че листата от смокиня са едни от най-богатите на фибри храни. Поради това имат отслабващ ефект.
Смокинови листа с кулинарията
Въпреки че са годни за консумация, листата от смокиня се използват само като ароматен акцент в готварството и то главно в средиземноморската кухня.
Прочети също за какво е полезен чая от листата от смокиня.
Коментари
Изпитано.
2бр.листа се запарват в 0,500л.вряща вода.Киснат 30мин. и се пие като чай по няколко пъти на ден.Може и подсладен с мед.Сега ги пия профилактично.