gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Правила за стерилизиране на буркани

Правила за стерилизиране на буркани

Стерилизирани буркани
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Есенният сезон е най-подходящ за консервиране и общо взето е пик в слагането на плодове и зеленчуци в буркани и мазета. Но за да се справим с тази задача, трябва да знаем как е най-добрият начин това да се случи и какво ни е необходимо.

Преди да започнем консервирането на бурканите със зимнина, трябва да сме ги стерилизирали. Всъщност предварителната стерилизация на бурканите се прави, за да може да се премахнат всякакви бактерии и да сте сигурни, че зимнината ще бъде годна поне още няколко месеца.

За стерилизация на буркани ви е нужна голяма тенджера, където можете да поберете буркан спокойно, тава, кухненска кърпа, вода, сапун, щипки за храна и капачките, с които по-късно ще затваряте бурканите. Първо трябва да измиете бурканите с топла вода и веро. Миенето им с топла, а не със студена вода е задължително, за да не се пукнат бурканите, когато дойде време да ги пъхате в тенджерата.

Стерилизиране на буркание

Следващата стъпка е да напълните тенджерата с вода и да я поставите на котлона – водата трябва да загрее, но не е необходимо да завира. След като това се е случило пъхнете буркана с помощта на щипките в топлата вода – оставете за няколко секунди, след което извадете буркана и изсипете, ако в него се е събрала вода. Поставете го в тава, която предварително сте постлали с кухненска кърпа. Хубаво е да нареждате бурканите с отвора надолу.

Процедурата продължава така с всички останали буркани. След като сте готови, пъхнете във водата и капачките, след което внимателно ги оставете на кърпата и покрийте бурканите с кърпа.

Добре е да правите тази процедура на стерилизация непосредствено преди да започнете консервирането. Ако ви се струват прекалено топли, оставете ги за 20 минути, въпреки, че най-вероятно със стерилизирането на последния буркан, първият вече ще бъде готов за консервиране.

След като вече знаете как да стерилизирате буркани, можете да си приготвите месо в буркани, домати в буркани, чушки в буркани или люти чушлета в буркани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
45
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Стефанова
Стефанова
29.06.2014 18:17
Вие дали някога сте консервирали???
Докато поставите независимо плод или зеленчук, бурканът вече ще е студен - защо заблуждаване хората, и ги съветвате да си губят времето с ненужни процедури
25
1