gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Празнична трапеза на Никулден

Празнична трапеза на Никулден

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516411k
Печен шаран за Никулден
Снимка: Monika Ivanova
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

На 6 декември почитаме Св. Николай Чудотворец. Освен хилядите именници, днес празнуват всички рибари, банкери, моряци и пътешественици. Никулден е ден, който заема много важно място в българските празнични традиции. Това е един от най-големите зимни празници.

Според народните вярвания, когато шестимата светци братя си разделяли света, на Николай се паднали всички води. Отредено му било да ходи по вода, да води корабите и да спира вятъра в бурните морета.

Основно празнично ястие на празничната трапеза е рибата, по-специално шаранът. Поверието разказва, как веднъж светецът влязъл в морето, но по време на буря лодката му била пробита. Той извадил един шаран от морето и запушил дупката с него.

Затова шаранът се смята за жертвена риба на трапезата в този специален ден. Шаранът трябва да бъде прясно уловен и задължително с люспи. По време на почистването домакинята трябва да внимава люспите да не падат на земята, защото това вещае неприятности.

Никулденски Шаран
Снимка: Ваня Георгиева

На Никулден ястията с шаран не са обикновени. Те са ритуал, жертвоприношение към светеца и надежда за радост и добруване, благодарност за закрилата в премеждия, чиста молитва за берекет и здраве.

Според българския фолклор е задължително приготвената риба за празника да е цяла, защото ако е разкъсана, ще се разкъса и късметът на семейството.

На Никулденската трапеза традиционно трябва да присъства рибник – шаран в тесто и пълнен с ориз, стафиди и ядки. Традиционно се приготвят и два обредни хляба, които заедно с рибника трябва да бъдат осветени в църква или вкъщи, а късовете от тях се раздават на съседите.

Почистване на шаран

Приготвя се и курбан, който задължително е рибен. Обредните колаци, които жените приготвят днес, са познати с наименованията никулденски кравай, светец, Боговица и Богов хляб.

Друг вариант за приготвяне на шарана е пълнен с булгур, орехи и стафиди и печен във фурна. Освен риба и хляб на днешната трапеза присъстват фасул, сарми, постни чушки с ориз, царевица и други постни ястия, напоени със зехтин.

Трапезата на Никулден не бива да се вдига през целия ден, за да бъде на разположение на гости и домакини. На следващия ден костите на шарана трябва да се изгорят, закопаят в земята или да се хвърлят в реката.

Постни сарми
Снимка: Мариела Христова

Вярва се, че така ще се умножи плодородието и ще се запази благополучието в семейството. Теменната костица на шарана се запазва и се пришива в шапките на децата срещу зли очи и уроки.

Днес яденето на риба е задължително, а старите хора казват, че всеки трябва да си почопли зъбите с рибена кост, та дори взета от боклука. На Никулден се канят роднини и приятели, а именниците посрещат своите гости с тежка трапеза. Празненствата продължават до ранни зори.

Обредността на този ден освен всичко друго има и сватбен характер. Момичетата, на които предстои да се омъжват, ходят рано сутрин на църква. Вечерта танцуват хоро пред всички, а младежите и техните родители ги наблюдават отстрани и избират бъдещата булка.

Разгледай още тези вкусни рецепти рецепти за Никулден!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest