Броколите не са масово използвани в нашенската кухня. Обаче, както може да се предполага, те са много полезни и могат да бъдат много вкусни, ако се направят както трябва и се съчетаят с подходящи продукти. Повечето хора подхождат скептично към тях, но всъщност са доста леки като вкус.
Именно заради това е възможно да се съчетаят с храни, които са по-тежки за стомаха. Много често можем да срещнем в менютата на заведенията запечени картофи с броколи и сметанов сос. Изключително подходяща за броколите е сметаната – дори да са само подварени, сметановият сос ще ги направи много вкусни и ароматът ще стане по-различен, но определено ще ви хареса.
Ако решите да си ги приготвите така, не е нужно да добавяте много подправки, достатъчна е солта. Иначе рискувате да направите ястието с много вкусове и може да не ви допадне особено.
Чудесно съчетание са също и сирена с броколи – независимо какви сирена ще използвате, много си подхождат с този зеленчук. Дори ако имате възможност да използвате няколко вида сирене и кашкавал и направите отново сос, с който да залеете броколите – ще се получи страхотна манджичка, сравнително лека и вкусна, едновременно с това хранителна.
На броколите им отива и съчетанието с месо – с бекон нарязан на парчета, и малко кашкавал, ще получите чудесна и лесна вечеря. Освен това подходящи рецепти са и тези с ориз или картофи – в постна форма, без месо, към които можете спокойно да добавите царевица.
И тъй като заговорихме за приготвянето им в заведения, можем да вземем и друга идея – в много ресторанти ги приготвят в гювечета. Можете да добавите и гъби, бяло пилешко месо, сметанов сос – ще получите много вкусна и подходяща за всеки вкус гозба.
Обаче преди да започнете да ги приготвяте, трябва леко да ги подварите или да ги приготвите на пара. Тъй като е сравнително чувствителен зеленчук, внимавайте да не го преварите – после вкусът се променя и вероятно няма да ви хареса.
Вари се вода, след като е завряла, добавяте розичките броколи и ги оставяте там за около 3 минути. Ако искате да си приготвите супа, може да пасирате броколите, да добавите гъби, морков и да си направите зеленчукова ароматна супа.
Ако нямате нито време, нито желание да готвите дълго, подварете броколите и ги поръсете обилно с пармезан – става и за предястие и за основно – в зависимост от вкуса.
Коментари