При спазване на хранителен режим обикновено се ограничават доста неща. Най-често става дума за мазните храни, пакетираните стоки и тежките меса. Това, което почти всяка диета препоръчва, е похапването на риба – може да бъде печена или на скара. Естествено не е препоръчително да я пържите.
Рибата е изключително полезен продукт. За да успеем да си я приготвим правилно, първо трябва да сме наясно каква е рибата. При някои видове е по-подходящо печенето на скара, на други им отива повече сос, а трети задължително се пържат.
Освен това е важно да се вземе под внимание какво ще добавим към самата риба. Тук вече става дума за гарнитури, подправки, продукти и др. - много е ценно за една гозба да се добавят правилните продукти. Може да бъдат съвсем малко, но ако сте уцелили важната комбинация, всички у дома ще бъдат доволни.
Има много подходящи подправки за риба, но не може да се пропуснат солта, черният пипер, девесил (особено за супа), както и лимона. Най-хубавото при рибата е, че всъщност можете да експериментирате с различни миризми. Ако обичате различните неща, опитайте да добавите клонка розмарин в тавата при рибата.
Определено няма да сбъркате, ако сложите чесън или лук. Не бива да прекалявате, за да не превземат вкуса.
Всеки знае страхотната рецепта с доматен сок, лук, черен пипер и сол, разбира се изчистената риба – после се пече в умерена фурна. Друг подходящ сос за риба е този с майонеза, но е доста тежък.
Добре познатите картофи са най-честия избор – не забравяйте, че ако ги приготвяте като салата, може да сложите царевица и кисела краставица, например, за да се разнообрази вкуса й. За пиене няма нищо по-подходящо от чаша студена бира.
Изобщо рибните продукти позволяват едно развихряне на фантазията на домакинята, вследствие на което се получават много интересни и вкусни неща. Ето и една рецепта, която може да ви се стори твърде обикновена, но пък може и да ви се услади, така че не я отхвърляйте с лека ръка:
Риба с мащерка
Необходими продукти: средно големи риби, мащерка, сол, черен пипер, лимонов сок, олио, чесън
Начин на приготвяне: Изчиствате рибата (може да използвате всяка риба, която е подходяща за печене), след което я оставяте да престои в съд с вода и сол за 2 часа. След като минат часовете, извадете я и я оставете хубаво да се отцеди. Смесете в купичка лимонов сок и олио и намажете всяка от рибите – и отвътре.
Наредете ги в тавата и ги поръсете с черен пипер и мащерка – не прекалявайте с мащерката, за да не загорчи рибата. След това сложете в корема на рибата филии чесън, може и пресован. Сложете я да се изпече във фурната на 180 градуса.
Коментари