gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ползи от отварата от дафинов лист

Ползи от отварата от дафинов лист

Дафинови листа
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Дафиновият лист е добре позната подправка, но той има и лечебни свойства ако се приема под формата на отвара. В кулинарния свят той се използва много за свинско и телешко месо, подхожда също и на постни гозби като леща.

Има много специфична и силна миризма, затова при слагането му в някаква манджа, е достатъчно да добавите само едно листче, за да придаде аромат. Както повечето от вас вече знаят, когато го добавяте е добре да го разчупите, за да придаде повече от аромата си.

Но тъй като за кулинарните възможности на дафиновия лист вече доста е казано, нека да обърнем внимание на неговите лечебни свойства. Малко е известно, че дафиновият лист може да помогне при състояние на диабет тип 2, при бронхити, грипни състояния, хрема.

Не по-малко ефикасна е неговата отвара ако се използва при проблеми с храносмилането, гъбички, ревматични болки, спомага също при депресивни състояния и прекомерна неясна умора. Действа много добре и на кожата.

Дафинов лист

За да успеем да си помогнем с отвара от дафинов лист, трябва да си намерим подходящите листа. Разбира се, може да използвате тези, които се продават за готвене.

Това, което е добре да знаем за листата от дафинов лист, когато става дума за лечебни качества е, че не трябва да бъдат лъскави или бледо зелени. Най-добрият избор е да са матови.

Ако си берете пресни листата, директно от растението, е нужно след това да ги изсушите преди да започнете да ги използвате.

отвара от дафинов лист

Ето и как да изсушите дафинов лист:

Сложете листата върху хартия в стая, която не е огрявана от слънчева светлина. Листата ще са готови след около 10 дена, но е важно температурата в стаята да не надвишава 21 градуса. След като са вече изсъхнали, можете да си приготвите отварата. За да понижи кръвното налягане и за да нормализира захарта, да пречисти организма, нужно е да сварите две листа в 400 мл вода за 5 минути.

След това се отдръпват от котлона, но листата се оставят във водата докато тя не стане розова на цвят. Пие се по 4 пъти на ден, около половин чаша на всяко приемане. Чаят от дафинов лист ще помогне и при неприятна суха кашлица.

Болките в ставите са често срещани и ужасно болезнени. Ето един начин да облекчите неприятното усещане с помощта на дафиновия лист:

Лечебна вана с дафинов лист против ставни болки

Сварявате в 1 л вода 20 – 30 листа дафинов лист. След като заври го държите на котлона 5 минути. После изливате тази отвара във вана, разреждате допълнително с вода, за да бъде поносимо и лягате в нея. Не бива да се стои повече от 15 – 20 минути. Направете го няколко пъти, за да усетите ефект. Обикновено след петото потапяне в дафинов лист, болката полека отшумява.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
59
45
31
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

Изпрати
Тонка
Тонка
15.05.2014 15:16
Кристина,в романа "Снаха" свекървата отравя снаха си със семена от татул,а не от семена от олеандър.
2
2
Irene Boycheva
Irene Boycheva
06.02.2014 15:14
Галина,листата на леандрото и дафиновият лист се различават и то много.На леандрото са тесни и по-дълги,а на дафиновият лист са по-закръглени.
Кристина,романа се казва 'Татул'с това растение свекървата отравя снаха си.
3
1
Гоги
Гоги
11.01.2014 20:29
Пророчиците в Делфи май са дъвчели дафинови /лаврови/ листа. Вероятно имат и някакво упойващо или екстатично въздействие. Ще взема да пробвам, щом помагат за кашлица.
0
3
таня ретрова
таня ретрова
08.09.2013 19:26
Олеандара във Видин се казва "лиандра"
0
1
таня петрова
таня петрова
08.09.2013 19:21
Дами,искам да ви кажа,че олеандара не мирише и има много ухаещ цвят,а дафиновият лист не е отровен!
2
1
Ромина
Ромина
08.09.2013 17:43
Дафиновия лист не е отровен-в Италия той се нари4а лауро-от там и названието''лавров венец''.Вярно е,такива са му ползите за здравето.А ''олеандро'' е зокум,той има отровни свойства,но не всяка 4аст от него е отровна.
7
3
Кристина
Кристина
22.05.2013 14:49
Галина,ти бъркаш дефиновия лист с олеандър или зокум/закум както е познат у нашенско. Листата им наистина си приличат, но листата на олеандъра са силно отровни, дори само при пипане.
Това е олеандър:
А това дафинов лист или лавър:
Ако е вярно това което казваш, то всички олимпийци от гръцко време щяха да са умрели от отравяне, щото те са се кичели с лавър. Боговете и царете не ги броя, щот те нали са безсмъртни. А лавровия венец е част и от техните символни украси.
И ако е вярно това, което казваш за дафиновия лист, то ние като нация щяхме да сме доста оредели, щото нали доста чудесни български манджи се приготвят с дафинов лист и ухаят неземно.
Впрочем, в романа "Снаха" на Антон Страшимиров, свекървата отравя снахата точно с олеандър. Ако и беше сварила лавър, романът щеше да е по-скоро кулинарен :-)
6
0
Лили
Лили
11.11.2014 13:45
Ако бяхте чели романа, щяхте да знаете, че снахата е отровета с татул, което растение няма нищо общо с леандъра/зокума/.
4
1
Галина
Галина
05.04.2013 17:19
Аз знам, че дафиновият лист е отровен.
0
25
Лили
Лили
11.11.2014 13:47
Ех, Галинче... Никога ли майка ти не е слагала дафинов лист в манджите си?
13
1