Псилиум
PsyllimPsilijum

Псилиум

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516411k
Псилиум
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
Качество без компромис:
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
15.00 лв.
Виж ››

Псилиум /Psyllim/ е растение, което е познато в цяла Европа, двете Америки и Азия заради изключително ценните му разтворими фибри. Познат е още като индийски бял живовляк. Кореновата система на псилиума е с много добре развит главен корен и няколко влакнести вторични корени. Цветовете му са бели, малки и многобройни. Семената са затворени в капсули, които се отварят след узряването.

Използването на влакната от псилиум има много древна история, която започва от централните и югоизточните части на Азия. В китайската народна медицина и в индийската медицинска практика Аюрведа с фибрите на псилиума се прави профилактика на чревната перисталтика и се подтискат състояния като констипация и стомашно-чревни разстройства.

Състав на псилиум

Най-ценната съставка, която е открита в растението, са водно-разтворимите влакна, от които са изградени стените на растителните му клетки. Когато се потопят във вода, образуват плътен гел. Освен разтворимите фибри псилиумът съдържа и немалка част неразтворими влакна.

В контакт с водата в стомашно-чревния тракт, двата вида несмилаеми въглехидрати образуват желиран клей, който не може да бъде обработен от стомашните ензими и киселини, нито пък да се абсорбира през клетъчните мембрани.

Натурален псилиум

Избор и съхранение на псилиум

Псилиумът може да се закупи в самостоятелна форма, но може да се срещне и в комбинация с други билки, спортни хранителни добавки, както и в други препарати за детоксикация на стомашно-чревния тракт и профилактика на проблеми като гастрити, диарии, хроничен запек, синдром на раздразненото черво и др.

Ползи от псилиум

Псилиумът притежава редица ползи за здравето. На първо място, той е много добър стомашно-чревен детоксикатор.

Полуразтворимите фибри в него действат както механично, така и химично върху натрупаните отпадни молекули из микрогънките по повърхността на тънките черва. Тези фибри се свързват с различните отпадни вещества и ги извозват извън тялото преди вредните вещества да се превърнат в токсични агенти, които са способни да преминат в тъканите на чревните клетки, а оттам и в самото кръвообращение.

Псилиумът създава чувство за ситост. Големият обем на набъбналите фибри създават измамно чувство за засищане. Този ефект може да се използва при приготвянето на различни нискокалорични и засищащи ястия. Може да се използва и при бедни на фибри храни, за да се повиши тяхната усвоимост, да намали гликемичния им индекс и не на последно място – да предотврати изяждането на прекалено големи количества храна.

Разтваряне на псилиум

Псилиумът е регулатор на чревната перисталтика – помага за забързване или забавянето й. Много добро средство е срещу диария и констипация. В случаите на диария фибрите на псилиума усвояват излишната вода в червата, изсушават съдържащата се хранителна маса и забавят нейния път. При запек желираният клей натрупва допълнителна маса в изпражненията, трие се в стените на червата и по този начин стимулира перисталтиката да ускори пътя на натрупаната хранителна маса.

Псилиумът има много добро газогонно действие. Това му действие най-добре се проявява при най-вече при диети, които включват ястия с висок и смесен протеинов произход – яйца с млечни продукти, млечни с месни, ядки с млечни, бобови култури с месни и др. Има добро действие и при свръх консумация на протеини и ниска консумация на влакнини.

Предполага се, че псилиум притежава антихолестеролен ефект. Най-вероятно той се дължи на намаленото блокиране на усвояването на консумирания холестерол, както и на понижаването на гликемичния индекс на въглехидратите в храната благодарение на фибрите от псилиума.

Дневни дози псилиум

Ползи от псилиум

Обичайната дневна доза псилиум е 7.5 г семена или 5 г прах от влакната. Приемат се веднъж или два пъти дневно с вода, мляко или пресни сокове. Изключително важно е фибрите да се приемат с достатъчно количество течности заради тяхната склонност на набъбват бързо. Не е препоръчително да се приемат топчета от фибри – прах от фибри, който е влязъл в контакт с течност. Това прави преглъщането им изключително трудно, освен това възниква опасност от запушване на трахеята.

Вреди от псилиум

Консумацията на фибри или цели семена от псилиум се смята за абсолютно безопасна. Все пак има установени случаи на хора, които са развили алергия към фибрите. Специалистите смятат, че от подобен автоимунен отговор са застрашени най-вече работници в цехове за различни производства, където праховото замърсяване е голямо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.3
53
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Лоли
Лоли
24.01.2014 11:35
а от къде можем да закупим?
1
0
Anton
Anton
06.01.2015 17:44
Хуск - от аптеките :)
0
0