Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Пържените картофки причиняват рак на простата

Пържените картофки причиняват рак на простата

MarianeMariane
Джедай
2559572k
Пържени картофи
Чугунен тиган с капак - 26 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунен тиган с капак - 26 см
75.00 лв.
Виж ››

Вредата от консумиране на пържени храни е научно доказана и широко известна. Прекомерната консумация на тези нездравословни ястия представлява сериозна заплаха за здравето.

Учени от Великобритания са установили, че дори една порция пържени картофи седмично значително увеличава риска от развитие на рак на простатата.

Всички пържени храни представляват риск за здравето и увеличават риска от развитие на злокачествени образувания в организма. Изследването е показало, че туморите които са причинени от прекомерна консумация на пържено са много по-агресивни.

Според резултатите, които екипът на д-р Джанет Станфорд публикува в медицински журнал, редовното похапване на пържени продукти увеличава значително риска от развитие на рак на простатата.

Мъжете, които поне веднъж седмично се хранят пържени храни, са с 37% по застрашени от рак на простатата, в сравнение с тези мъже които си позволяват нездравословни хранителни забежки само веднъж месечно.

Простата

Учените смятат, че това се дължи на прекомерното загряване на мазнината. При пържене мазнината често се загрява над 200 градуса. Според експертите това води до образуването на канцерогени, които хората после поемат с храната.

За сравнение една порция добре изпържени пилешки гърди съдържат девет пъти повече канцерогенни вещества в сравнение с една порция сварени пилешки гърди.

Ракът на простатата засяга предимно мъжете на възраст над 65 години (75% от всички диагностицирани случаи). Той е на трето място по разпространение след рака на кожата и на белия дроб, при мъжете и на второ място по смъртност.

В България има над 7000 души диагностицирани с този вид злокачествено заболяване. Всяка година се откриват по 1300-1500 нови случая. Смъртните случаи са почти хиляда на година.

Редовната консумация на риба и рибни продукти (които не са пържени), намалява риска от развитие на този вид рак с до 40 процента.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest