Как да оправим пресолената манджа
How to Fix an Over- Salted Dish
Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да оправим пресолената манджа

Как да оправим пресолената манджа

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Пресолена манджа

Ако сте пресолили супата или манджата, лесно можете да оправите тази кулинарна грешка. Когато сте пресолили супа, добавете малко фиде или зеленчуци, и те ще поемат излишната сол. Естествено, супата трябва да кипне и да се остави да поври десетина минути.

Друг вариант е да сложите малко ориз в торбичка от плат, да я вържете и да я пуснете в супата. Супата трябва да поври петнадесетина минути и оризът ще поеме солта, а освен това ще се свари и от него ще се получи гарнитура.

яйца

Може да добавите в супата или манджата, която сте пресолили, нарязани на кубчета картофи. Те ще поемат излишната сол. Ако трябва бързо да оправите пресолената супа, добавете във врящия бульон един белтък. Когато той се пресече, извадете парченцата с лъжица.

В манджата или супата може да сложите платнена торбичка, в която сте сложили крайче от черен хляб. Тази торбичка трябва да остане десет минути в горещата супа или манджа, и след това да се извади.

При липса на черен хляб в торбичката можете да сложите брашно – то ще поеме излишната сол. Но супата или манджата ще станат леко мътни от брашното.

Солене

Има много други трикове, които могат да ви помогнат да спестите време в кухнята. Например, за да измиете лесно микровълнова фурна, която е изцапана с мазнини, сложете в нея чаша с вода.

Предварително добавете сока на половин лимон във водата и оставете във фурната. Включете на пълна мощност за 6 минути. След това ви остава само да избършете микровълновата фурна с влажна кърпа.

Ако се чудите как да разрежете блата на две, за да намажете между двата слоя крем и да направите торта, използвайте конец за зъби. С помощта на конец за зъби можете да разрежете сладкиш на идеално равни парчета.

Ако искате да отделите белтъка на яйцето така, че да не попадне в него жълтък, прободете яйцето с дебела игла в два противоположни края и през едната дупка ще изтече белтъкът.

Ако искате картофите да се сварят по-бързо, добавете във водата една супена лъжица маргарин. За да не променят цвета си обелените картофи за пюре, полейте ги с няколко капки топло прясно мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest