Ако при готвенето пресолите манджата или нещо загори, не е фатално и нещата може да се поправят. Ако пресолите салатата от зеле, просто го измийте в гевгир със студена вода.
По същия начин се измива и настърганата пресолена ряпа. Има и друг начин – просто се добавя още зеле или ряпа, която не е солена, и се смесва със салатата.
Ако пресолите супата, не доливайте вода, тъй като ще развалите вкуса й. Единият вариант е да добавите нарязани на ситно картофи или фиде, които да абсорбират солта, а другият – да доловите застройка от кисело мляко и яйце.
Ако сте пресолили месо, добавете сос бешамел без сол, той ще изтегли солта в себе си. Можете да залеете месото с течна сметана и да го оставите да изстине, а след това да загреете месото със сметаната на водна баня.
Пресолената риба се оправя по-трудно от месото, тъй като структурата й е по-пропусклива и солта прониква навсякъде. Месото поема солта предимно с периферията си, особено ако се пече цяло парче месо.
За да оправите вкуса на пресолената риба, трябва да я задушите със сос бешамел, който се приготвя от запържено брашно, в което се добавя прясно мляко.
Ако сте пресолили зеленчуци, ситуацията се оправя по-трудно, отколкото тази с пресолената риба. В повечето случаи изходът от ситуацията е един – да превърнете зеленчуците в пюре, в което се добавя прясно мляко или течна сметана.
Ако сте пресолили цели сварени картофи, зеле, което не е нарязано, цели моркови или макарони, просто ги измийте под силна струя студена вода.
Пресоленото задушено ястие се оправя, като се добавят настъргани домати и се задуши за още няколко минути.
Ако пресолите сос, добавете в него сурови нарязани на ситно картофи, те ще поемат солта. След като картофите станат леко прозрачни, значи не могат да поемат повече сол. Не забравяйте да отстраните суровите картофи от соса преди сервирането му.
Ако не сте изпекли добре кекс или бисквити, можете да ги използвате за приготвяне на други десерти. Отделете от тестото тези части, които са се изпекли добре, и ги комбинирайте със сладолед или ги използвайте за основа на чийзкейк.
Коментари