Откритието на българските учени от Института по криобиология и хранителни технологии обра овациите на участниците в световното изложение АГРА 2013. Тази година в изложението бяха представени повече от 62 иновации и открития, като от тях 17 са световни, а 7 европейски.
Българските учени приковаха вниманието на останалите участници с представянето на полезни за здравето кюфтето и кебапчета с овесени и пшеничени трици.
Нововъведението, което се очаква да стане факт през 2014 г., е дело на д-р Дора Бакаливанова от Института по криобиология и хранителни технологии.
В основата на полезното действие на разработваните от д-р Бакаливанова кюфтета и кебапчета е обогатяването на мляното месо с фибри и по-конкретно с овесени и пшеничени трици.
Те са известни със свойството си да прочистват стомашно-чревния тракт от токсини и наслагвания, като по този начин го предпазват от развитието на злокачествени заболявания.
Редовната консумация на храни, обогатени с трици е доказана профилактика срещу рак на дебелото черво.
Естествените фибри в кюфтетата и кебапчетата на българските учени далеч не са единственото им преимущество пред продуктите, които в момента се предлагат на нашия пазар.
В новата разработка на д-р Бакаливанова и доц. Михалкова изкуствените антиоксиданти, които запазват свежестта на месните продукти са заменени с естествени природни антиоксиданти като – розмарин.
Достатъчни са само 4.5 грама розмарин на килограм суров продукт, за да се запаси свежестта му. За сравнение-най-използвания изкуствен антиоксидант е „Супер фриш“, който е съставен от натриев ацетат, Е262, Е330 и Е301.
Успешно са избегнати и всички изкуствени консерванти, т.нар. „Е“-та и в разработения от доц. Надка Михалкова хляб с бета-глюкани. „Смята се, че бета-глюканите, които са мощни естествени имуностимуланти, могат да предпазят организма от рак на дебелото черво.
Това е научно доказано. Директно приложени върху туморни образования бета-глюканите могат да унищожат туморните клетки. В световен мащаб продължават разработките с бета-глюкани.“, споделя доц. Михалкова. ю
Ако обичаш кюфтета, хапвай редовно кюфтета с доматен сос, вкусни кюфтета на скара или тези печени кюфтета на фурна.
Коментари
А може ли и малко туршия вътре в кюфтенцата или мешана салатка?