Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Български кюфтенца гонят рака

Български кюфтенца гонят рака

MarianeMariane
Джедай
254955
Кюфтета
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.

Откритието на българските учени от Института по криобиология и хранителни технологии обра овациите на участниците в световното изложение АГРА 2013. Тази година в изложението бяха представени повече от 62 иновации и открития, като от тях 17 са световни, а 7 европейски.

Българските учени приковаха вниманието на останалите участници с представянето на полезни за здравето кюфтето и кебапчета с овесени и пшеничени трици.

Нововъведението, което се очаква да стане факт през 2014 г., е дело на д-р Дора Бакаливанова от Института по криобиология и хранителни технологии.

В основата на полезното действие на разработваните от д-р Бакаливанова кюфтета и кебапчета е обогатяването на мляното месо с фибри и по-конкретно с овесени и пшеничени трици.

Те са известни със свойството си да прочистват стомашно-чревния тракт от токсини и наслагвания, като по този начин го предпазват от развитието на злокачествени заболявания.

Редовната консумация на храни, обогатени с трици е доказана профилактика срещу рак на дебелото черво.

Естествените фибри в кюфтетата и кебапчетата на българските учени далеч не са единственото им преимущество пред продуктите, които в момента се предлагат на нашия пазар.

Кюфтета на скара

В новата разработка на д-р Бакаливанова и доц. Михалкова изкуствените антиоксиданти, които запазват свежестта на месните продукти са заменени с естествени природни антиоксиданти като – розмарин.

Достатъчни са само 4.5 грама розмарин на килограм суров продукт, за да се запаси свежестта му. За сравнение-най-използвания изкуствен антиоксидант е „Супер фриш“, който е съставен от натриев ацетат, Е262, Е330 и Е301.

Успешно са избегнати и всички изкуствени консерванти, т.нар. „Е“-та и в разработения от доц. Надка Михалкова хляб с бета-глюкани. „Смята се, че бета-глюканите, които са мощни естествени имуностимуланти, могат да предпазят организма от рак на дебелото черво.

Това е научно доказано. Директно приложени върху туморни образования бета-глюканите могат да унищожат туморните клетки. В световен мащаб продължават разработките с бета-глюкани.“, споделя доц. Михалкова. ю

Ако обичаш кюфтета, хапвай редовно кюфтета с доматен сос, вкусни кюфтета на скара или тези печени кюфтета на фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
55
45
32
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Албена Асенова
Албена Асенова
Не знам дали бори рака,но определено са здравословни.
05.05.2016 17:47
Нора
Нора
Моля, кажете ми рецептата!
01.11.2013 19:34
жена
жена
Много са вкусни-аз от години ги правя така,това не е откритие-всяка българка го знае...Вместо хляб или галета се слагат овесени трици в каймата.Да Ви е сладко...
12.10.2013 22:21
Стоянова
Стоянова
Сигурно са и вкусни, не само здравословни, но къде да намерим такива?
25.06.2013 19:25
Тео
Тео
не разваляйте и кюфтетата . няма да остане нищо като в старото време.
29.04.2013 19:01
Манчели
Манчели
Евала, обожавам скара...
А може ли и малко туршия вътре в кюфтенцата или мешана салатка?
09.03.2013 19:10
1
Покажи всички подкоментари